Premijer Nenadić u posjeti Općoj bolnici

Gavrankapetanović: Kada KCUS kaže da ne može više, stat ćemo iza njih, niko neće ostati na ulici

Hronika20.07.20, 13:53h

Gavrankapetanović: Kada KCUS kaže da ne može više, stat ćemo iza njih, niko neće ostati na ulici
Prioritet Vlade KS je sačuvati živote i zdravlje građana, dodao je, te je shodno tome više od 150 novoprimljenih zdravstvenih radnika. Općoj bolnici je odobren prijem 47 zdravstvenih radnika.

 

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić posjetio je danas Urgentni centar Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, koji je od 18. jula počeo sa novim načinom rada i na usluzi je pacijentima koji zahtijevaju sekundarni nivo zdravstvene zaštite, i to 24 sata dnevno.

 

Nenadić je sa v. d. direktora Opće bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem obišao prostorije Urgentnog centra u kojem radi sedam specijalista urgentne medicine, internisti, hirurzi, medicinski tehničari.

 

Nakon obilaska, Nenadić je medije izvijestio da je to moderan, savremeno opremljen Urgentni centar sa vrsnim ljekarima.

 

- To je ohrabujuće i to je još jedna od linija kojom zdravstveni sistem u KS odgovara na potrebe pacijenata i građana – rekao je Nenadić.

 

Prioritet Vlade KS je sačuvati živote i zdravlje građana, dodao je, te je shodno tome više od 150 novoprimljenih zdravstvenih radnika. Općoj bolnici je odobren prijem 47 zdravstvenih radnika.

 

Vlada KS ulaže sredstva i za opremu i osposobljavanje objekata, a trenutno radi na proširenju kapaciteta izolatorija.

 

- Vlada KS će na svaki opravdan zahtjev direktora zdravstvenih institucija reagirati, kako u zapošljavanju neophodnog broja zdravstvenih radnika, tako i u opremanju. Pružit ćemo svaku podršku zdravstvenom sektoru i u budućem planiranju 'puta pacijenta', a hitna služba je jedna od dionica tog puta - naglasio je premijer Nenadić.

 

Šef Urgentnog centra Opće bolnice dr. Merima Šišić je kazala da je pružanje usluga pacijentima bilo kontinuirano te da je napravljena reorganizacija u Općoj bolnici kako bi Urgentni centar imao dovoljno ljekara. Medicinsko osoblje je, kazala je, raspoređeno u timove i rade 24 sata.

 

Navela je da je u subotu bilo primljeno 95, a u nedjelju 85 pacijenata, što je neuobičajeno manji broj jer je ranije bilo i više u 'urgentnim danima', odnosno, vikendom.

 

V. d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović naveo da su spremni pomoći i Univerzitetskom kliničkom centru, ukoliko se za to ukaže potreba.

 

- Mi ćemo stati uz njihova leđa i pomoći im. Građani ne trebaju da se brinu - niko neće biti ostavljen na ulici – poručio je on.

 

Zahvalio je premijeru Nenadiću na podršci, kao i podršci koju je Opća bolnica dobila od Zavoda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravstva KS i drugih institucija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!