Izmjene zakona

Iz MUP-a KS otkrivaju: Formira li se nova obavještajna služba na nivou KS?

Hronika18.07.20, 11:14h

Iz MUP-a KS otkrivaju: Formira li se nova obavještajna služba na nivou KS?
Svaka policijska agencija u BiH na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, poput Uprave policije MUP-a KS, ima, kako se dodaje, organizacionu jedinicu koje se bavi prikupljanjem saznanja i informacija o osobama, krivičnim djelima, prekršajima i drugim podacima vezanim za nadležnosti tih agencija, kao i zakonitu provedbu naredbi nadležnih sudova vezanih za istrage o konkretnim krivičnim djelima koja se rasvjetljavaju shodno propisanoj i utvrđenoj zakonskoj proceduri

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprava policije tvrde da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima nigdje ne predlaže formiranje bilo kakve obavještajne službe na nivou kantona.

 

Odbacuju pojedine navode da se predloženim izmjenama tih zakonskih rješenja ima namjera miješati u nadležnosti Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

 

- Predlagač se isključivo drži Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti MUP-a KS i Uprave policije te izražavamo svoje žaljenje zbog evidentnih zlonamjernih pokušaja tumačenja pojedinih odredbi predloženih zakona - saopćeno je iz MUP-a KS.

 

Zakoni, kako navodi u saopćenju, definiraju i jasnije uređuju rad postojeće nadležne organizacione jedinice unutar Uprave policije, koji je vezan za proaktivno i sistematsko prikupljanje, analizu, procjenu i razmjenu kriminalističko-obavještajnih informacija, podataka i saznanja o krivičnim djelima ili prekršajima, izvršiocima i drugim relevantnim podacima.

 

Kako navode iz MUP-a KS, takvi poslovi policijski službenici vrše radi otkrivanja, rasvjetljavanja, dokumentiranja i dokazivanja krivičnih djela ili prekršaja u okviru nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima KS i Zakonu o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Također, ističu da je model kriminalističko-obavještajnog rada (Intelligence-Led Policing- ILP) zahvaljujući izdašnoj pomoći i podršci cjelokupne međunarodne zajednice, naročito IPTF, EUPM, OSCE, ICITAP, odnosno, vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja proteklih godina uspješno implementiran u svim policijskim agencijama u BiH te je takav način savremenog policijskog rada u značajnoj mjeri unaprijedio oblast policijskog rada i sistem sigurnosti u cjelini.

 

Svaka policijska agencija u BiH na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, poput Uprave policije MUP-a KS, ima, kako se dodaje, organizacionu jedinicu koje se bavi prikupljanjem saznanja i informacija o osobama, krivičnim djelima, prekršajima i drugim podacima vezanim za nadležnosti tih agencija, kao i zakonitu provedbu naredbi nadležnih sudova vezanih za istrage o konkretnim krivičnim djelima koja se rasvjetljavaju shodno propisanoj i utvrđenoj zakonskoj proceduri.

 

Kada je riječ o pitanju suspenzije policijskih službenika, iz MUP-a KS pojašnjavaju da se izmjenama zakona predlaže da se na mjesto policijskog službenika koji je suspendiran može rasporediti drugi policijski službenik koji ispunjava propisane uvjete, a onaj policijski službenik koji je suspendiran, shodno zakonskim odredbama, u slučaju da se po okončanju postupka dokaže njegova nevinost, vraća u policijski organ i raspoređuje u skladu sa svojim činom na upražnjeno radno mjesto, jer su rasporedi policijskih službenika i njihove plate vezani za čin koji imaju.

 

U tom pogledu predloženom izmjenom se ni u kojem slučaju, podvlače, ne zadire u presumpciju nevinosti, niti bi policijski službenik po povratku sa suspenzije ostao bez radnog mjesta, već bi bio raspoređen na drugo radno mjesto u skladu sa svojim činom.

 

Kako su najavili u saopćenju, u slučaju potrebe, Uprava policije će putem svojih predstavnika dati dodatna pojašnjenja predloženih izmjena i dopuna zakona Vladi Kantona Sarajevo i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, te drugim zainteresovanim pojedincima, organima ili institucijama.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!