KODNI NAZIV 'PARMA 2'

Velika policijska akcija u BiH, oduzet i helikopter: Ko su uhapšeni Goran Roso i njegova supruga?

Hronika16.07.20, 14:59h

Velika policijska akcija u BiH, oduzet i helikopter: Ko su uhapšeni Goran Roso i njegova supruga?
Za sada je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela

 

 

 

Dvije osobe su uhapšene, a pronađen je i privremeno oduzet helikopter, u operativnoj akciji kodnog naziva „Parma 2“ koja je usmjerena na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta, saopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.


Slobode je lišena osoba inicijala G.R., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompijuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, ugrožavanje sigurnosti, utaja, prevara, falsifikovanje isprave.


Uhapšena je i M.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i neovlašteno pružanje medicinskih usluga.


Nezvanično, uhapšeni Goran Roso i njegova supruga Martina Roso.


G.R. se sumnjiči da je u maju 2020 godine neovlašteno pristupio Facebook nalogu oštećene osobe te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima PU Banja Luka.


Također, postoje osnovi sumnje da je G.R. prodao vozilo marke „mercedes ML“, koje mu je bilo povjereno na čuvanje, trećoj osobi, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000 KM.


U toku 2017. godine G.R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojem mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje, te ih je u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banja Luka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija.

 

Osoba M.R. se sumnjiči da je u prethodnom periodu izradila diplomu stomatološkog fakultata u Sarajevu na svoje ime po kojoj je stekla zvanje master/magistar stomatoloških nauka.

 

Na osnovu diplome, M.R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017.godine u Banjoj Luci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge.

 

U okviru ovih aktivnosti slobode je lišena i osoba inicijala S.S..


Iz banjalučke policije napominju da je u toku pretres na pet lokacija na području Grada Banja Luka koje koriste osumnjičeni.


Za sada je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela.


Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Osnovnog Suda Banja Luka.

 

(FENA/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još