Izdavačka kuća Buybook objavila

Iskoristite priliku: Otvoren poziv za stipendiranje mladih književnih kritičara, kolumnista, novinara i studenata

Kultura16.07.20, 13:12h

Iskoristite priliku: Otvoren poziv za stipendiranje mladih književnih kritičara, kolumnista, novinara i studenata
Nakon pregledanih aplikacija odabrani kandidati će do 1. septembra biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica

 

 

Izdavačka kuća Buybook će za Peti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 28. do 31. oktobra/listopada, dodijeliti dvadeset stipendija za učešće u radionici. Tema ovogodišnje radionice je "Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?" a vrijeme održavanja je od 25. do 31. oktobra/listopada.

 

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu [email protected] do 15. augusta/kolovoza 2020. Potrebno je da sadrže prijavu, biografiju i motivaciono pismo i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne. Nakon pregledanih aplikacija odabrani kandidati će do 1. septembra/rujna biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se do 10. septembra/rujna obaviti finalna selekcija i odabranim kandidatima podijeliti zadaci.

 

bookstan-2020

 

Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom, te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici/e koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

 

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

 

Prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 10. oktobra/listopada, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.

 

Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web stranicama Buybooka i Bookstana, te na odabranim stranicama medijskih partnera.

 

Treća faza je pohađanje predavanja i radionice s uglednim predavačima.

 

Voditeljica ovogodišnje radionice je Katarina Luketić, a odabrani polaznici će pored nje će imati priliku slušati više od petnaest uglednih predavača.

 

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu o kojem će odabrani kandidati naknadno biti obaviješteni, hranu u dogovorenim restoranima, te troškove puta. Molimo sve zainteresirane da pročitaju pravilnik učešća koji se nalazi u dokumentu s prijavnim obrascem.

 

Po realizaciji zadatka učesnicima će biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade.

 

Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

 

OVDJE možete preuzeti Prijavni obrazac i Pravilnik učešća.
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!