FOTO/ Zeleno svjetlo za imenovanje ministra sigurnosti

Selmo Cikotić dobio saglasnost Komisije: Četiri člana glasala za, tri protiv, dva suzdržana

Front15.07.20, 20:46h

Selmo Cikotić dobio saglasnost Komisije: Četiri člana glasala za, tri protiv, dva suzdržana
Članovi Komisije su postavljali pitanja Cikotiću koji je također prisustvovao sjednici

 

 

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministra Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini BiH razmatraju danas na sjednici prijedlog za imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH (Stranka demokratske akcije - SDA).

 

Odluku o njegovom imenovanju prethodno je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), a članovima Komisije dostavljene su i provjere koje su za Cikotića tražene iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije (CIK).

 

Kako je pojasnio predsjedavajući Komisije Halid Genjac (SDA), sjednici je prisustvovao dovoljan broj članova Komisije - njih devet, a komisija odlučuje prostom većinom glasova.

 

Članovi Komisije su postavljali pitanja Cikotiću koji je također prisustvovao sjednici.

 

selmo-cikotic

 

Član Komisije Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja Cikotiću stavlja na teret protjerivanje Hrvata iz Bugojna u prošlom ratu zatražio je od njega odgovore da li ima saznanja šta se dogodilo s ubijenim jer su pronađeni posmrtni ostaci tri ubijena, a ne i 20 ostalih.

 

Uz konstataciju da je za Hrvate to pitanje svih pitanja, Kožul je zatražio odgovore i o tome da li je vođen sudski postupak protiv Cikotića u vezi s tim, ali Cikotić je kazao da je Armija RBiH štitila Hrvate tog kraja te da je tražen prekid dejstava između Armije RBiH i HVO-a.

 

- Armiju RBiH ne možete smatrati odgovornom za protjerivanje, završen je drugostepeni sudski postupak u tom slučaju koji je pokazao da nije bilo nikakve veze s tretmanom zarobljenih niti nestankom grupe od 23 osobe - kazao je Cikotić.

 

Također kazao je da nema saznanja da je protiv njega vođen bilo kakav sudski postupak osim što je bio svjedok u dva suđenja jednom u Haagu i drugom u Sarajevu.

 

Cikotić je naglasio da je poslije povratka iz Sjedinjenih Američkih Država tražio pokretanje istrage protiv njega i da ga se tretira u skladu s rezultatima istrage te napomenuo da se stavio na raspolaganje da odgovori o svemu.

 

Nakon tog odgovora uslijedila je pauza u zasjedanju jer u tom trenutku nije bilo kvoruma, a nakon nekoliko minuta je nastavljena postavljanjem pitanja Cikotiću.

 

Komisija je na kraju preporučila imenovanje Cikotića za ministra sigurnosti. Za su glasala četiri člana Komisije, troje je bilo protiv, a dvoje suzdržanih.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još