Brnabić nije odustala od policijskog sata

Kon: Beograd je potencijalna bomba! Za 24 sata javilo se 13.433 Beograđana sa simptomima respiratornih infekcija

Front15.07.20, 20:08h

Kon: Beograd je potencijalna bomba! Za 24 sata javilo se 13.433 Beograđana sa simptomima respiratornih infekcija
U Beogradu su se 13. jula javile 13.433 osobe sa simptomima respiratornih infekcija

 

 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd u ovom trenutku dominantna "potencijalna bomba", jer se stanje vezano za epidemiju virusa korona pogoršalo.

 

"U Beogradu su se 13. jula javile 13.433 osobe sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeto briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen", rekao je Kon u emisiji "Fokus" na B92.

 

Prema njegovim riječima, nošenjem maski će pomoći ne samo sebi, već i zdravstvenim radnicima i dodao da mjere mogu da počnu da se primjenjuju odmah, a ne da se čeka petak.

 

"Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba", kazao je Kon.

 

On je naveo i da je virus ušao u pet vrtića - kod troje zaposlenih i šest roditelja.

 

Kon je dodao da nema više prostora za pooštravanje mjera, osim uvođenja vanrednog stanja.

 

"Glavna mera je nema predstava, pozorišta, svadbi, rođendanskih proslava. Sve smo to s jednom mjerom zahvatili, nema noćnih okupljanja. Ako nije planirano, može i okupljanje", kazao je on i dodao da ne može da očekuje da neko radi protiv sebe.

 

Kon je istakao da virus mora da se zaustavi i da je nekada bilo lakše kada je bilo vanredno stanje i restriktivne mjere na snazi.

 

Brnabić: Situacija u Srbiji izuzetno teška i kompleksna

 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija sa širenjem virusa korona u Srbiji izuzetno teška i kompleksna, te da nije potpuno odustala od uvođenja policijskog časa, ali da s takvom odlukom mora da se složi cijeli Krizni štab.

 

"Izabrali smo da se borimo na jedan drugačiji način, a sigurno je najefikasnija i najefektivnija borba kada se uvede vanredno stanje i zabrana kretanja i tako fizički onemoguće kontakti između ljudi što posle 14 dana daje bolju situaciju, manje zaraženih, a samim tim i u bolnicama manje ljudi", rekla je Brnabić na RTV Vojvodine.

 

Kaže da kao neko ko je na čelu Kriznog štaba nije potpuno odustala od policijskog časa, ali da s tom odlukom mora da se slože svi članovi Kriznog štaba.

 

Brnabić navodi da je eksplozija brojeva svuda u svijetu, ne samo u Srbiji i da niko nije očekivao da će virus toliko biti prisutan u cirkulaciji tokom ljetnih mjeseci.

 

Ističe da je borba s virusom korona borba cijelog društva, ne samo Vlade Srbije i kriznog štaba te da nije na mjestu to što se podriva povjerenje u struku.

 

Rekla je i da od marta nijednom nije bilo situacija da su popunjeni svi respiratori i da ima preko 500 respiratora u magacinima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!