Šta ako osjetite simptome korone?

Dva iskustva iz Sarajeva: Noć na Podhrastovima i otresito 'idite na posao, kontakti se ne testiraju'

Lifestyle15.07.20, 11:28h

Dva iskustva iz Sarajeva: Noć na Podhrastovima i otresito 'idite na posao, kontakti se ne testiraju'
Nervirala se i doktorica, kaže, stalno se ovo dešava, pada mi e-sistem, a nemam se kome požaliti, ne mogu poslati uputnicu

 

U Federaciji BiH u utorak je potvrđeno 139 pozitivnih nalaza na COVID-19 od 1.166 testiranih uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Sa tim rezultatima jučer je u FBiH testiran 69.221 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 3.851 osobe, piše Oslobođenje.

 

50 novih slučajeva jučer je potvrđeno i u manjem bh entitetu, gdje su zabilježena i tri smrtna slučaja, dok je u istom periodu u Kantonu Sarajevo potvrđeno novih 80 slučajeva zaraze.


Našu priču o iskustvu ljudi koji se kriju iza ovih brojki i koji često lutaju tražeći lijek, započinjemo kazivanjem o jednom porodičnom klasteru iz Sarajeva, dakle, o njih četvero.


A. (67 godina, ime i prezime poznati redakciji) je, kao i njen suprug (69), prve zabrinjavajuće simptome osjetila u četvrtak uveče. Visoka temperatura kod oboje, supruga je počelo boljeti grlo. Bili su u vikendici sedam dana i ni sa kim se nisu vidjeli za to vrijeme. No, devet dana ranije A. je svoje radove izlagala na jednom sajmu. Sve vrijeme je nosila masku.


- Do vikendice nas je dovezao sin (40) s unukom (7), a sinovljev posao je vezan za stalne kontakte s ljudima. Međutim, moj suprug je išao u kupovinu, tako da ne možemo ni naslutiti ko je prvi iz našeg porodičnog klastera pokupio virus. Znam samo to da se svi pridržavamo fizičke distance, djeca nam iz predostrožnosti više od dva mjeseca nisu ušla u stan, kazuje A.


Odmah su se vratili su Sarajevo i A. je nazvala njihovog ljekara opšte prakse na Dobrinji 2.

 

- Uzela je doktorica sve podatke i rekla mi da će ona elektronsku uputnicu proslijediti u Covid-centar na Saraj-Polju, da će nam tamo izvaditi krv, slikati pluća, uzeti bris. Odemo u taj Dom zdravlja, s glavnog ulaza, kuda ide trolejbus, tu je Covid-centar, a s leđa Doma se ulazi u prostor gdje se uzima bris iz nosa. I, mi smo čekali, čekali u Covid-centru, jer naša doktorica je pogriješila, pa je poslala samo uputnicu za bris. Na kraju nam je rečeno da idemo s druge strane zgrade, a tamo su nas dočekali sa “što ste došli kod nas?” Nisam mogla a ne povisiti glas, kazala sam da mi nismo ping-pong loptice da nas šalju tamo, ovamo, oni za telefon, iskonsultovaše se i uzeše nam bris iz nosa. A mi ponovo u ambulantu na Dobrinju. Tamo nas napadoše, “šta hodate, vi trebate biti u izolaciji, odmaknite se deset metara od nas...” Kažem doktorici, ali vi niste poslali uputnicu... Rekla je da će je poslati i mi opet na Mojmilo, opet čekanje u Covid-centru... I, ne mogu griješiti dušu, ta nas je doktorica dugo, pažljivo pregledala, lijepo s nama razgovarala. Rekla je da su nam pluća čista, ali da treba da ih snimimo. Međutim, tu smo se, onakvi nikakvi, s visokom temperaturom, jako dugo zadržali jer njihov e-sistem ne radi. Nervirala se i doktorica, kaže, vidite, stalno se ovo dešava, pada sistem, a nemam se kome požaliti, ne mogu poslati uputnicu za snimanje pluća i vađenje krvi. Onda je sestra rekla da će nas slikati i odvesti da izvadimo krv i bez tih uputnica, a njih će naknadno uzeti, priča nam A. napominjući da im je tada rečeno da idu kući i, kako kod njih u ambulanti na Dobrinji nema dežurnog u subotu, da zovu u ponedjeljak ljekara opšte prakse, koji će potom zvati Covid-centar zbog nalaza brisa, a nalaz pluća će biti u sistemu.


A. i posebno njen suprug imali su tešku noć u petak na subotu. Suprug se znojio, teško je disao, nije oči mogao otvoriti. I njihov sin i unuk, koji se inače liječe na Saraj-Polju, imali su visoku temperaturu, pa su i oni otišli u Covid-centar i dali bris.


- Čim mi je sin u subotu javio da su mu kazali u Covid-centru da njih dvojica imaju koronu, i ja sam zvala taj centar. Jedan vrlo ljubazni doktor Feđa Hajrulahović je odmah pogledao i naše snimke pluća i vidio da moj muž ima upalu pluća. Prepisao mu je Summamed i to ga je, sigurna sam, spasilo. Poslije dva Summameda, koji se uzima jednom dnevno, on se toliko oznojio, nijedan milimetar pidžame i potkošulje na njemu nije bio suh. Nikada tako nešto nisam vidjela. Mokar čaršaf, šlifer, sve i, evo, jutros (juče, ponedjeljak, op.) nema temperature. Malo je i otvorio oči i nešto pojeo, ali boli ga grlo, iskašljava, teže diše, kazuje A., kojoj, kao i sinu i unuku, temperatura nije prelazila 38,5.


- Bez ikakve sam terapije, uzimam paracetamol, brufen, čurekotovo ulje. Zovem ljekara opšte prakse u našoj ambulanti, pitam šta da radimo, a doktorica kaže “vaša doktorica je u dva popodne”. Molim je da nas posavjetuje, ona ponavlja, “nemojte mene više da zovete, vaša je doktorica u toku svega”. Uzaludno joj objašnjavam da ni ona nije u toku, samo je proslijedila uputnice u Covid- centar, govori ogorčena Sarajka, napominjući da su oni u subotu bili spremni i za opciju da njen suprug ide na Podhrastove.

 

- Doktor u Covid-centru nas je pitao da li smo mi za to i obećao je nazvati nas ponovo. Poslije sat nas je nazvao i rekao da nikoga na Podhrastovima nije mogao dobiti preko telefona. Rekao je i to da njega kada već pitamo, sačekamo do sutra da vidimo kako će se odvijati situacija. Mom suprugu je, eto, sada bolje, ali sve je još vrlo neizvjesno. Tek je pet dana od prvih simptoma, kaže ova Sarajka.

 

Djevojka je imala sreće


No, u sedmici iza nas potpuno je drugačije od pređašnjeg iskustvo druge Sarajke, mlade djevojke koja je u utorak dobila temperaturu, u srijedu je i u četvrtak nije imala, ali, isprepadana svim što čuje o Covid-19, htjela je provjeriti svoje zdravstveno stanje.


U četvrtak je s ocem i s uputnicom svoga opšteg ljekara, otišla u KCUS, ušla na Infektivnu kliniku i dugo, dugo iz nje nije izlazila.


Poslije je ispričala roditeljima da je tamo čekala sve dok se nije nakupilo još onih koji treba da budu testirani, sve su ih smjestili u kombi, pa odvezli na Podhrastove. Rečeno im je, sva su testiranja gore, to je nova procedura.


Već je bilo predveče kada su ih testirali i ostavili na Podhrastovima preko noći. Djevojka je još imala sreće. Prespavala je u četverokrevetnoj sobi sama. Ali, kazivala je, u sobi pored nje je bilo četvero, dvoje zaraženih, dvoje nezaraženih.


U petak ujutro rekli su joj da su testovi negativni, snimili su joj i pluća, koja su bila u redu, i puštena je kući.


Eto, jedan grad, a dva različita pristupa pacijentima.


Zar je ova djevojka koja nije imala ni temperaturu morala ići na Podhrastove, čak tamo i prenoćiti? Zar joj njen ljekar nije trebao predočiti šta je sve čeka ili možda samo sa njom isprepadanom toplo razgovarati, kao što je dr. Feđa s A., čija kćerka je, inače, juče nazvala svoju doktoricu i objasnila joj da je klaster u njenoj porodici.


- Rekla mi je da se kontakti, znači ja, ne testiraju, da idem na posao i da nosim masku, govori ova mlada žena, ništa ne shvatajući. Ni mi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još