Znatan porast zaraženih u Podgorici

Crna Gora ima najviše aktivnih slučajeva covida-19 po stanovniku u regiji

Hronika15.07.20, 08:33h

Crna Gora ima najviše aktivnih slučajeva covida-19 po stanovniku u regiji
Europska Unija je u utorak zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja

 

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sustav unio rezultate dvije hiljade testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji.

 

 Naime, rezultati su pokazali da je 475 od dvije hiljade testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na koronavirus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100 hiljada stanovnika.

 

Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 

Europska Unija je u utorak zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.

 

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

 

"Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i gospodarstvom brani javno zdravlje", priopćio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, "gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji“.

 

Crnogorske zdravstvene vlast, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak navečer konstatirale su značajan porast novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200 hiljada stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

 

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu 'koronafree' državu u Europi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila svoje granice.

 

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom valu devet, a u drugom 16, prenosi Hina.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!