PROJEKAT IDE DALJE

Dokumentarni film 'Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project' premijerno putem FB stranice BKC-a

Kultura14.07.20, 13:04h

Dokumentarni film 'Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project' premijerno putem FB stranice BKC-a
U vrijeme, kad su teatri i plesni studiji bili zatvoreni, kada su bila prekinuta sva gostovanja, ekipa BDP odlučila je, da projekat ne staje, da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima

 

Dokumentarni film o plesnom projektu „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“ bit će premijerno prikazan putem facebook stranice: Bosanski kulturni centar KS, u četvrtak, 16. jula, u 18 sati.


Film su mobilnim aparatima snimili članovi ove međunarodne plesne platforme u periodu kada su teatri i plesni studiji bili zatvoreni i kada su bila prekinuta sva gostovanja. Ekipa BDP odlučila je da projekat ne staje i da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima. Tako je nastao plesno-dokumentarni film sa osnovnim ciljem; ostaviti arhiviran trag nekog čudnog vremena i pokazati da spajanje ljudi i stvaranje umjetnosti zaista nema granica. Film o Balkan Dance-u, sa Balkan Dance-om kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umjetnosti.


Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike iz: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bugarske. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. 12 plesnih produkcija, 19 igrača, 6 koreografa, 6 država, 32 pozorišta, više od 100 gostovanja, 12 različitih organizacija koje rade u oblasti plesne umjetnosti, 30 ostalih umjetnika i više od 20.000 gledalaca… Sve to je do danas obillježilo i doprinijelo razvoju plesne platforme BDP.

 

balkan-dance-projekat2

 

  • Balkan Dance Project je susret stvaralaca i igrača iz raznih zemalja Balkana, od kojih su neki već poznati, a drugi tek na prvom stepeniku puta ka osvajanju tajni umjetnosti.
  • Balkan Dance je prilika za razmjenu znanja, iskustava, planova, maštanja tako bitnih za budućnost plesne umjetnosti. Takođe je Agora na kojoj se mogu postaviti nebrojena važna pitanja i dobiti mnogi različiti odgovori zasnovani na različitim ličnim i geokulturnim pozicijama;
  • Balkan Dance je ideja u kojoj je moguće uskladiti razlike stvarajući tlo za razumijevanje, saradnju, poštovanje različitosti, toleranciju i vjeru u moć razuma i moć umjetnosti
  • Balkan Dance Project je pozornica na kojoj se susreću i sjedinjuju tradicija i nova stremljenja u umjetnosti igre;
  • Balkan Dance Project je riznica neotkrivene snage izraza ljudskog tijela, nemuštog jezika igre odvajkada svima prepoznatljivog. Njegova misija  je da bude primjer - igra, taj praiskonski, jednostavan i iskren način izražavanja misli i emocija, koji može da potvrdi istinu da umjetnost spaja, snaži, budi nadu, podstiče i ljepotom liječi svijet;


Balkan Dance Project postavlja i krucijalno pitanje umjetnosti, do koje granice igra smije da prati takozvane zahtjeve epohe, preko koje međe ne smije da dozvoli zavodljivosti globalnog kiča, da u ime popularnosti igra skrene u populizam. (tekst:Teodora Sujić)


U vrijeme, kad su teatri i plesni studiji bili zatvoreni, kada su bila prekinuta sva gostovanja, ekipa BDP odlučila je, da projekat ne staje, da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima.


“Imali smo dovoljno vremena, da pogledamo unazad, da se sjetimo svih zanimljivih procesa kreiranja, divnih predstava, gostovanja i turneja i na kraju krajeva, da vratimo momente, kad smo stekli nova prijateljstva u plesnom i pozorišnom svijetu”.

 

Film o Balkan Dance-u, sa Balkan Dance-om kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umjetnosti.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!