Medicinska misterija

Ljekari u čudu: Mornari zaraženi koronom iako su 35 dana proveli na moru

Hronika14.07.20, 08:31h

Ljekari u čudu: Mornari zaraženi koronom iako su 35 dana proveli na moru
Prije toga su svi članovi posade prošli 14 dana obaveznog karantina u hotelu u gradu Ušuaji te imali negativne rezultate

 

Argentina pokušava riješiti medicinsku misteriju vezanu za 57 mornara koji su zaraženi koronavirusom nakon 35 dana provedenih na moru uprkos tome što je kompletna posada prije isplovljavanja bila negativna na testiranju, prenosi Avaz.

 

Ribarski brod „Echizen Maru“ vratio se u luku nakon što su članovi posade počeli pokazivati simptome tipične za COVID-19, saopćilo je Ministarstvo zdravlja argentinske provinciju Tjera del Fuego. Prema ministarstvu, kod 57 mornara, od ukupno 61 člana posade, dijagnosticiran je virus, prenosi AFP.

 

Prije toga su svi članovi posade prošli 14 dana obaveznog karantina u hotelu u gradu Ušuaji te imali negativne rezultate. Sada su dva mornara hospitalizirana.

 

- Teško je utvrditi kako je posada zaražena s obzirom na to da 35 dana nisu imali kontakt sa zemljom i da su zalihe donosili samo iz luke Ušuaja – izjavila je je Alejandra Alfaro, direktorica primarne zdravstvene zaštite u Tjeri del Fuego.

 

Šef odjela za zarazne bolesti u regionalnoj bolnici Ušuaja, Leandro Ballatore, kaže da je ovo slučaj „koji odudara iz svih podataka u publikacijama, jer ovako dugo razdoblje inkubacije nije nigdje opisano".

 

- Još ne možemo objasniti kako su se simptomi pojavili - rekao je Balatore.

 

Posada je smještena u izolaciju na brodu i vraćena u luku. Argentina je premašila broj od 100.000 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva porastao je na 1.859. Većina infekcija nalazi se u oblasti glavnog grada Buenos Airesa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još