Vodeći srpski epidemiolog nije optimista

Predrag Kon: Strategija nije uspjela, virus je ušao u narod! Nemamo drugog načina nego da se zatvorimo!

Hronika12.07.20, 13:24h

Predrag Kon: Strategija nije uspjela, virus je ušao u narod! Nemamo drugog načina nego da se zatvorimo!
Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljnjem povećanju aktivnosti. Nemamo drugog načina nego da se zatvorimo. Hoće li to biti vanredno stanje ili vanredne mjere, to je već pitanje - rekao je Kon, prenose srbijanski mediji

 

 


Epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije Predrag Kon izjavio je u nedjelju da je epidemiološka situacija mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo te da utvrđena strategija borbe nije uspjela, zbog čega je potrebna nova.


- Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tijekom ljeta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se dogodilo suprotno. U Beogradu je situacija lošija nego u aprilu - rekao je Kon.


Dodao je kako je "virus preskočio preventivnu barijeru i ušao u narod" te naglasio potrebu izbjegavanja velikih skupova.


Kon je, gostujući u programu Televizije Prva, kazao da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mjera ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih, izrazivši nadu da do toga neće doći.


- Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljnjem povećanju aktivnosti. Nemamo drugog načina nego da se zatvorimo. Hoće li to biti vanredno stanje ili vanredne mjere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon, prenose srbijanski mediji.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još