SVE BILO SPREMNO, ALI...

Korona histerija sve zaustavlja: Nakon Motivuna, otkazuje se i Pula Film Festival

Kultura10.07.20, 22:15h

Korona histerija sve zaustavlja: Nakon Motivuna, otkazuje se i Pula Film Festival
Pulski filmski festival u svome je 67. izdanju trebao početi 18. srpnja premijernim prikazivanjem hrvatsko-švicarskog filma 'Mare' redateljice Andree Štake, predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem. Već je najavljen i početak prodaja karata, broj planiranih sjedala u Areni bio je znatno smanjen

 

 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezano uz COVID-19 bolest u Republici Hrvatskoj i našem okruženju, potrebno je otkazati sva javna okupljanja i javne manifestacije uključujući Pula Film Festival, Motovun Film Festival i Međunarodni Jazz Festival u Grožnjanu, priopćili su iz Stožer civilne zaštite Istarske županije, prenosi Tportal.hr.

 

Pulski filmski festival u svome je 67. izdanju trebao početi 18. srpnja premijernim prikazivanjem hrvatsko-švicarskog filma 'Mare' redateljice Andree Štake, predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem. Već je najavljen i početak prodaja karata, broj planiranih sjedala u Areni bio je znatno smanjen.


Danas je, međutim, Istarski stožer objavio kako će zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložiti otkazivanje toga i drugih festivala, Motovuna i Međunarodnog Jazz Festivala u Grožnjanu,


- Gosti i izvođači na tim manifestacijama dolaze iz zemalja visokog rizika. Prateći događaji okupljaju veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance. U takvim okolnostima je teško provoditi protuepidemijske mjere. Okupljanja velikog broja ljudi predstavljaju događaje visokog rizika za širenje COVID-19 koronavirusa što može povećati broj zaraženih i oboljelih u kratkom vremenskom razdoblju i dodatno ugroziti zdravlje stanovništva Istarske županije i opteretiti zdravstveni sustav u županiji - navodi načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Odluka se, dodaje, upućuje Stožeru civilne zaštite RH na potvrđivanje.


Ubrzo su se priopćenjem oglasili i iz Pule.


- Dragi prijatelji Festivala, javljamo vam da se ove godine, poštujući smjernice i upute nadležnih stručnjaka, 67. Pulski filmski festival neće održati u tradicionalnoj formi i sadržaju. Pulski filmski festival priključuje se općoj društvenoj odgovornosti u svrhu sprečavanja širenja zaraze virusom covid-19. Tijekom narednih dana, u dogovoru s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Festival će obavijestiti javnost o eventualnim alternativnim kanalima održavanja ili prikazivanja festivalskih programa. U ovom izvanrednom društvenom trenutku, zdravlje publike, gostiju, filmskih autora i medijskih predstavnika zajednički je i jedini prioritet, te je prilagodba programa nužna kako bi poduzeli sve propisane mjere i slijedili upute za sveopću dobrobit - kažu iz Pulskog filmskog festivala.


Motovun film festival ranije danas objavio je da otkazuje svoj središnji program, koji se trebao održati od 30. srpnja do 1. kolovoza. Organizatori su izvijestili kako je u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite zaključeno da okupljanje u maloj sredini Motovuna predstavlja rizik, pa su tu tešku odluku donijeli 'u želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena'.


Po njihovim riječima, ekipa festivala svakako želi da filmovi koje su pripremili stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmještenom iz malenog Motovuna.

 

(Tportal.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!