Najavljene nove mjere

Danas je dan odluke: Hrvatska odlučuje šalje li građane BiH i Srbije u izolaciju

Front09.07.20, 09:50h

Danas je dan odluke: Hrvatska odlučuje šalje li građane BiH i Srbije u izolaciju
List takođe ima saznanja da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju

 

Nacionalni stab u Hrvatskoj kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima.

 

Ovo su mjere o kojima se u srijedu, kako nezvanično piše Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog štaba civilne zaštite.

 

Mjere bi se trebale uvoditi postepeno, a ne "preko koljena", kažu sagovornici Jutarnjeg lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Štabu smatraju relativno dobrom brojkom, a zavisno o njezinom kretanju donosiće se mjere.

 

Kako zagrebački list saznaje, najkasnije u četvrtak bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

 

List takođe ima saznanja da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju.

 

Jutarnji podsjeća da Hrvatska više nema niti jednu županiju bez zaraženih koronom, a trenutno su bolesne 934 osobe. Prednjače Zagreb i Osječko-baranjska županija. Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatne fešte - svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave.

 

Pomenuti list ističe da je epidemiološka situacija u Srbiji i BiH sve je lošija. U Beogradu su u srijedu objavili da je u posljednja 24 sata u Srbiji evidentirano novih 357 pozitivnih, a jedna je osoba preminula. U BiH je takođe jedna osoba preminula, a 244 je novozaraženih.

 

Zbog takvih podataka mnoge evropske zemlje još su prije sedam dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihovu teritoriju moraju u 14-dnevnu karantin. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Srbije (uključujući i Kosovo), Sjeverne Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantin pri ulasku na svoju teritoriju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još