Napustio sjednicu

Stevandić: Osman Mehmedagić je svoje diplome proglasio tajnim dokumentom! To je neprihvatljivo!

Front08.07.20, 17:28h

Stevandić: Osman Mehmedagić je svoje diplome proglasio tajnim dokumentom! To je neprihvatljivo!
Vlastitu diplomu proglasiti tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid. To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota, rekao je Stevandić

 

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nenad Stevandić (Klub poslanika Srpski klub) napustio je današnju sjednicu te Komisije koja je zahtijevala da joj se do danas, na uvid, dostave diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehamedagića.

 

- Na sjednici smo doznali da su nove diplome koje je direktor OSA-e dostavio klasifikovane kao tajni dokumenti a u koje je, svim parlamentarcima, zabranjen javni uvid. Smatram da je to neprihvatljivo i da se s tim direktor izdigao iznad Tužilaštva BiH i Parlamentarne skupštine BiH – vlastitu diplomu proglasiti tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid. To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota. Oni koji to politički podržavaju treba da se stide - rekao je Stevandić.

 

Sjednica je još uvijek u toku, a Komisija je osim diplome direktora OSA-e tražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da joj dostavi imena kandidata za direktora, zamjenika i glavnog inspektora Agencije, kao i mišljenje da li trenutni direkotr ispunjava sve uslove za funkciju, s obzirom na to da mu je poništenа diploma.

 

Оd Tužilaštva BiH Komisija traži da ispita navode prema kojima je Mehmedagić prekršio Zakon o OSA-i.

 

Zajednička Komisija daje mišljenje, ali to mišljenje ne obavezuje Vijeće ministara prilikom imenovanja, pa ni direktоra OSA-e.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još