Nakon kratkotrajnog popuštanja zbog izbora

Hrvatska opet razmatra uvođenje samoizolacije za bh. državljane: 'Odluku još nismo donijeli, ali ona je na stolu'

Front07.07.20, 16:53h

Hrvatska opet razmatra uvođenje samoizolacije za bh. državljane: 'Odluku još nismo donijeli, ali ona je na stolu'
Pogledajte broj oboljelih i mrtvih u Švedskoj. Kad bismo mi imali toliko umrlih, Beroš, Božinović i ja bismo visjeli na prvom drvetu, to vam garantiram. Pogledajte pritisak javnosti da se broj oboljelih i umrlih smanjuje i drži pod kontrolom, rekao je Capak

 

 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje otkrio kako je moguće uvođenje strožih mjera.

 

"Za sada bi to moglo biti da će biti obavezne maske u trgovinama i na sastancima u malim prostorima gdje ljudi moraju biti duže od 15 minuta", najavio je.

 

Ne isključuje ni ponovno djelimično zatvaranje granica prema područjima iz kojih dolazi velik broj zaraženih.

 

"Ima oko 300 slučajeva dnevno u Srbiji, u BiH je skočio broj na više od 400 i razmatra se mogućnost samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja. Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu", kazao je Capak.

 

Šta će biti najesen?

 

Komentirao je i što bi moglo biti najesen.

 

"Iznenadila nas je žestina prijenosa virusa tokom ljeta. Hoće li to najesen biti intenzivnije ili ne, to još ne znamo. Epidemiolozi misle da će biti puno gore kad se počnemo zatvarati u zatvorene prostore", kaže.

 

Komentirao i primjer Švedske.

 

"Pogledajte broj oboljelih i mrtvih u Švedskoj. Kad bismo mi imali toliko umrlih, Beroš, Božinović i ja bismo visjeli na prvom drvetu, to vam garantiram. Pogledajte pritisak javnosti da se broj oboljelih i umrlih smanjuje i drži pod kontrolom", rekao je Capak.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još