evo o čemu se razgovaralo

Ministrica Turković pozvala ruskog ambasadora na razgovor zbog izjava o NATO putu

Front06.07.20, 17:58h

Ministrica Turković pozvala ruskog ambasadora na razgovor zbog izjava o NATO putu
Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je na njen poziv danas obavila službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovom u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova.

 

Ministrica Turković je zatražila pojašnjenje ambasador Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima na okolnosti puta BiH u NATO.

 

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda. Ponovio je stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

 

Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

 

Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri Bosne i Hercegovine sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način. Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi I građani Bosne I Hercegovine.

 

(NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još