fizički odvojeno od ostatka prostora

Kantonalna bolnica Zenica dobila novi covid rendgen odjel i intenzivnu njegu

Hronika06.07.20, 17:24h

Kantonalna bolnica Zenica dobila novi covid rendgen odjel i intenzivnu njegu
Na Odjelu za infektivne bolesti puštena je i novoopremljena intenzivna njega s respiratorima evropskih proizvođača, čime je KBZ značajno unaprijedio spremnost da odgovori za izazove pandemije

 

Posjetom delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođenom  premijerom Mirzom Ganićem i ministrom zdravstva Adnanom Jupićem, u Kantonalnoj bolnici Zenica ozvaničen je početak rada novoopremljenog COVID rendgen odjela sa CT-om i mobilnim digitalnim rendgen aparatom za dijagnostiku COVID-19 pozitivnih pacijenata.

 

Odjel se nalazi u prizemlju zgrade Odjela interne medicine sa hemodijalizom, sa izgrađenim posebnim ulazom i fizički je odvojen od ostalih prostora zgrade.

 

Opremanje i nabavku dijagnostičke opreme finansirala je Vlada Zeničko-dobojskog kroz sporazum sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP). Vlada je za uloženih 920.000 KM iz budžeta dobila opremu u vrijednosti 1,65 miliona KM.

 

Na Odjelu za infektivne bolesti puštena je i novoopremljena intenzivna njega s respiratorima evropskih proizvođača, čime je KBZ značajno unaprijedio spremnost da odgovori za izazove pandemije.

 

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac zahvalio je Vladi na razumijevanju za potrebe te zdravstvene ustanove i razumijevanju struke, ističući da će se koristi ulaganja tek vidjeti u perspektivi, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!