Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine

Naše brojke od dva-tri zaražena dnevno nisu bile realne, sada dobijamo pravo lice virusa... Zašto manje testiraju vikendom?

Hronika06.07.20, 14:44h

Naše brojke od dva-tri zaražena dnevno nisu bile realne, sada dobijamo pravo lice virusa... Zašto manje testiraju vikendom?
Bitno je da naš zdravstveni sistem još uvijek nije jako opterećen, važno je mobilisati sve kapacitete za testiranje, a mi smo izabrali da to ne radimo i to je tako kako je, kaže Konjhodžić

 

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine, kazao je za Oslobođenje da će broj zaraženih i dalje rasti.

 

- Mi ćemo imati rast broja zaraženih, to je normalno. Naše brojke od 2-3 zaražena dnevno nisu bile realne, to nisu pandemijske brojke. Sada dobijamo pravo lice virusa, ističe Konjhodžić.

 

On istovremeno naglašava da je teško predvidjeti kako će se brojke ponašati u narednom periodu.

 

- Matematičke projekcije i brojke teško je napraviti i predvidjeti. Bitno je da naš zdravstveni sistem još uvijek nije jako opterećen, važno je mobilisati sve kapacitete za testiranje, a mi smo izabrali da to ne radimo i to je tako kako je, kaže on.

 

Uprkos činjenici da broj zaraženih u našoj zemlji raste iz dana u dan, prema zvaničnim podacima, urađeno je manje testova u odnosu na sedmicu iza nas. Genetičar Konjhodžić kaže da nije novost da se vikendom manje testira i da je ključno pitanje zašto se toliko dugo čekaju rezultati testova.

 

- Činjenica je da oni vikendom manje testiraju, ali ne znam zašto niko nije izašao u javnost i objasnio zašto se 4-5 dana čekaju rezultati testiranja, prokomentarisao je specijalista genetske medicine.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još