U 92. godini

Umro Ennio Morricone: Cijenjeni italijanski kompozitor nije se uspio oporaviti nakon pada

Hronika06.07.20, 10:03h

Umro Ennio Morricone: Cijenjeni italijanski kompozitor nije se uspio oporaviti nakon pada
Od milja su ga zvali Maestro, a 2007. godine mu je dodjeljen počasni Oscar za izuzetan doprinos umjetnosti filmske muzike. 2015. godine dobio je Oscara za rad na Tarantinovom filmu The Hateful Eight

 

Preminuo je cijenjeni italijanski skladatelj Ennio Morricone.

 

Morricone je preminuo u 92. godini života, u bolnici u Rimu od posljedica pada koji se dogodio prošle sedmice, piše italijanska Repubblica.

 

Ovaj dobitnik dvaju Oscara bio je poznat po suradnji sa Sergiom Leoneom, italijanskim redateljem zaslužnim za nastanak žanra "spaghetti westerni". Tokom svoje bogate karijere Morricone je skladao muziku za preko više od 500 filmova, među kojima su i Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao, Bilo jednom na Divljem zapadu...

 

Od milja su ga zvali Maestro, a 2007. godine mu je dodjeljen počasni Oscar za izuzetan doprinos umjetnosti filmske muzike. 2015. godine dobio je Oscara za rad na Tarantinovom filmu The Hateful Eight.

 

Smatra se jednim od najutjecajnijih ljudi u povijesti filmske muzike.

 

Porodični advokat Giorgio Assumma objavio je da će pogreb biti održan u privatnosti i "sukladan poniznosti koja je oduvijek bila glavna inspiracija u njegovim životnim djelima".

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još