izbori u Hrvatskoj/ Sve je jasno

I Tuđman bi bio više nego zadovoljan: Uvjerljiva pobjeda HDZ-a ali i uspjeh platforme Možemo!, debakl SDP-a

Front05.07.20, 21:13h

I Tuđman bi bio više nego zadovoljan: Uvjerljiva pobjeda HDZ-a ali i uspjeh platforme Možemo!, debakl SDP-a
Predsjednik HDZ-a oko 20.30 stigao je u stožer HDZ-a, a doček je bio euforičan. Uzvanici su mu pljeskali gotovo cijelu minutu!

 

23.15 Rezultati nakon obrađenih 74 posto birališta pokazuju da je HDZ na čelu s predsjednikom stranke i aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem osvojio 68, a Restart koalicija predvođena SDP-om 43 mandata. Treća snaga u Hrvatskom saboru je Domovinski pokret sa 15 mandata, Mostu je pripalo 8 mandata, koalicija predvođena platformom Možemo! osvojila je 6 zastupnička mjesta. Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus osvojila je 2 mandata, a HNS 1.

 

 

21:00  Stigli su prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a prema njima stvari stoje ovako: HDZ ima 71 mandat u Saboru RH, Restart 45, Domovinski pokret 16, Most 4, Možemo 4, Stanka s imenom i prezimenom/Fokus/Pametno 1, HNS 1, Reformsti 1!


Do sada je obrađeno manje od 23 posto glasova.


Predsjednik HDZ-a oko 20.30 stigao je u stožer HDZ-a, a doček je bio euforičan. Uzvanici su mu pljeskali gotovo cijelu minutu!

 

20:30  Stigli su osvježeni rezultati izlaznih anketa parlamentarnih izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 62 mandata, Restartu 43, Škori 14, Mostu devet, Možemo osam, a po svemu sudeći još dvije stanke ulaze u Sabor.


HDZ na sjeveru zemlje, prema prvim izlaznim anketama,  očekuje najbolji izborni rezultat dosad.


S pet osvojenih mandata, stranka je više nego zadovoljna.


- Odličan je ovo rezultat i vjerujemo da će tako i ostati do kraja. Dosad smo naviše osvajali četiri mandata, a 2011. dobili smo tri - rekao je za Jutarnji list predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

 

Što se tiče premijerske pozicije, iz Domovinskog pokreta drže se stava da Plenković (HDZ) ne može biti premijer, ali ni Bernardić (SDP).  

 

19:10 Prema izlaznim anketama na hrvatskim parlamentarnim izborima HDZ je osvojio 61 mandat, a SDP-ova koalicija "Restart" 44 mandata.

 

Zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, prema izlaznim anketama, osvojili su i Domovinski pokret (16), koalicija "Možemo" (8), Most (8) i Stranka s imenom i prezimenom (3).

 

Izlazna anketa provedena je na 21.575 ispitanika u svih deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj.

 

Prvi službeni, privremeni rezultati očekuje se oko 21 sat.

 

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

 

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112.

 

Na posebnim biračkim mjestima glasovat će zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u vojarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u veleposlanstvu u Prištini, u kampovima u Afganistanu, te u vojarni u Poljskoj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 118

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još