EVO NAJBITNIJIH NOVINA

Zakon DF-a i Sattlera spriječava buduće 'Srebrene maline'! Šta donosi novi zakon o javnim nabavkama?

Front05.07.20, 15:44h

Zakon DF-a i Sattlera spriječava buduće 'Srebrene maline'! Šta donosi novi zakon o javnim nabavkama?
- Podiže se nivo stručnih kriterija za izbor članova Komisije za žalbe, poput nivoa potrebne stručne spreme na VSS za one koji nisu pravnici, a položen pravosudni ispit za pravnike

 

Klub zastupnika DF-SD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio u proceduru novi Zakon o javnim nabavkama usklađen s europskim standardima- piše NAP

 

Radi se naime o zakonu koji je kreiran u komunikaciji sa Johannom Sattlerom i Evropskom delegacijom u BiH, a sa kojim su upoznate i Ambasade Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. 

 

U nastavku donosimo najbitnije novine u zakonu:

 

- Novi zakon će u potpunosti biti usklađen sa Evropskom direktivom o javnim nabavkama, odnosno BiH će ugraditi EU standarde u svoje zakonodavstvo, što će biti značajan korak u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

 

- Potpuno izmijenjen dio zakona koji se odnosi na izuzeća od procedura javnih nabavki. Podsjećamo, upravo je ovaj dio zakona o izuzećima vrlo često zloupotrebljavan, i korišten je kao prostor za niz manipulacija.

 

- Podiže se nivo stručnih kriterija za izbor članova Komisije za žalbe, poput nivoa potrebne stručne spreme na VSS za one koji nisu pravnici, a položen pravosudni ispit za pravnike.

 

- Podiže se visina naknada za pokretanje žalbenog postupka za deset puta u odnosu na prethodni zakon. Niske naknade za žalbene postupke su kreirale ponajveće manipulacije u procesu nabavki do sada. Konačno će se spriječiti ucjenjivanje institucija i privrednika u žalbenom postupku te ubrzati proces realizacije javnih nabavki u interesu građana. 

 

U dosadašnjem zakonu stvorena ja praksa „profesionalnih žalitelja“ koji su planirano išli u proces žalbi  unutar javnih nabavki, kako bi sebi stvorili prostor da se tim žalbama ucjenjuju drugi ponuđači ili učesnici u javnim nabavkama.

 

- Manipulacije, dogovori ili sve druge aktivnosti kojim se utiče na oglašivače i ponuđače javnih nabavki u cilju namještanja tendera će se smatrati krivičnim djelom.

 

- Novim prijedlogom zakona je propisano i da Agencija provodi inspekcijski nadzor nad primjenom ovog Zakona, što će dovesti do poboljšane kontrole procesa.

 

- Uvodi se i niz drugih odredbi kojima će se do najmanjih detalja sve precizirati, te će zakon biti znatno obimniji i time smanjiti mogućnosti zloupotreba na minimum. 

 

(NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još