zabrinjava je porast broja zaraženih

Dr. Markotić priznala da su virus u Hrvatsku uvezli njihovi državljani, a ne bh. građani

Hronika05.07.20, 11:42h

Dr. Markotić priznala da su virus u Hrvatsku uvezli njihovi državljani, a ne bh. građani
- Dolaze ljudi, puno je naših državljana, a oni mogu dolaziti. Dolazili su i prije. Situacija je bila ipak s većim brojem slučajeva, dok je Hrvatska imala jedan ili ni jedan slučaj


Direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je da je brine porast broja oboljelih u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, ali je dodala da se uz pridržavanje propisanih mjera situacija može držati pod kontrolom.

 

Zabrinjava je rast broja novozaraženih u susjednim zemljama, kao i rast novih slučajeva bilo gdje u svijetu.

 

- Dolaze ljudi, puno je naših državljana, a oni mogu dolaziti. Dolazili su i prije. Situacija je bila ipak s većim brojem slučajeva, dok je Hrvatska imala jedan ili ni jedan slučaj. Ono što je važno je da se svi pridržavaju mjera. Većinom je zaraza unesena preko naših državljana koji su bili u drugim zemljama u posjeti pa se vratili sa zarazom, istaknula je za Dnevnik Nove TV i dodala da do sada nije identificirano da su državljani Hrvatske bili izvori zaraze u drugim zemljama.

 

Markotić je istakla da Hrvatska zvanično nije identificirala da su ljudi iz susjednih zemalja bili izvor veće zaraze u Hrvatskoj, već naprotiv - državljani Hrvatske.

 

- Ako su bili u područjima gdje bi moglo biti više zaraženih slučajeva, neka budu oprezniji i neka se ne kreću previše među drugima, pogotovo među rizičnim skupinama, poručila je Markotić.

 

Ova izjava stiže nakon što je nedavno Hrvatska ponovo uvela restriktivne mjere državljanima BiH jer su naši susjedi tvrdili da je virus u Hrvatsku "uvoze" građani Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

 

Prema pisanju njemačkog Spiegela porast broja zaraženih u odnosu na prethodnu sedmicu u Bosni i Hercegovini je veći za 75 posto, u Hrvatskoj za čak 232 posto, a u Srbiji za 125 posto.

 

Hrvatska je svoju odluku o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji za državljane BiH ipak promijenila nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju danas. Tako sada državljani BiH, uprkos porastu broja zaraženih, mogu putovati u Hrvatsku uz neki od opravdanih razloga (turizam, posao, porodične obaveze).

 

Markotić je istakla da se uprkos velikom porastu zaraženih ne vraćaju mjere koje smo imali tokom marta, aprila i maja. Markotić je kazala da su sada neke spoznaje o koronavirusu drugačije.

 

- Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila, kazala je.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još