NIJE RADIO DOK JE BIO NA BOLOVANJU

Dr. Kemal Dizdarević dobio još jednu presudu, ovoga puta protiv Zavoda i tadašnjeg direktora Turkovića

Hronika04.07.20, 18:13h

Dr. Kemal Dizdarević dobio još jednu presudu, ovoga puta protiv Zavoda i tadašnjeg direktora Turkovića
Dr. Dizdarević nije radio niti pregledao pacijente u vrijeme dok je bo na bolovanju nigdje, pa ni u PZU Moja klinika

 

 

Kemal Dizdarević, sarajevski vrsni neurohirurg sa privremenom svjetskom adresom, dobio je novu pravosnažnu presudu u upravnom sporu i to protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U vrijeme pokretanja spora 2017. godine, na čelu Zavoda bio je Samir Turković, piše Patria.


Ovo presudom osporeno je rješenje izdato 28. marta 2017. godine u kojem je tada Turković obavijestio KCUS kao tadašnjeg poslodavca Dizdarevića i njega samog da mu se obustavlja isplata plaće po osnovu bolovanja jer je „namjerno sprečavao ozdravljenje odnosno osposobljavanje za rad“!


S obzirom da se dr. Dizdarević žalio na ovakvo rješenje, Sud je sada utvrdio da drugostepeni organ uopće nije cijenio žalbene navode niti je pravilno utvrdio činjenično stanje.


Podsjećamo, dr. Dizdarević bio je na bolovanju, a tada je dr. Sebija Izetbegović posredstvom zavoda zatražila kontrolu stanja. Tada su kontrolori, navodno utvrdili da je dr. Dizdarević 22. septembra 2016. godine izvršio pregled pacijenta i dao stručno mišljenje  čime je prekrišo Pravilnik o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti.


Dr. Dizdarević nije radio niti pregledao pacijente u vrijeme dok je bo na bolovanju nigdje, pa ni u PZU Moja klinika.


„Kemal Dizdarević dana 22.9.2016.  godine nije pregledao pacijenta u PZU moja klinika, jer se pacijent, čije ime se nalazi na spornoj kopiji dokumenta, tog dana ležao duboko poremećene svijesti i sa ozbiljnim neurološkim deficitom na Klinici za pedijatriju KCUS-a. Dr. Dizdarević je tog dana bio na fizikalnom tretmanu u Općoj bolnici što jasno proizilazi iz podataka upisanih u Karton za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju“, navedeno je odgovoru.


No, žalbena komisija to nije očito ni pogledala. Tako je morao biti otvoren upravni spor kojeg je dr. Dizdarević na kraju dobio.


Ovo je bio dio progona organiziran s KCUS-a i od strane menadžmenta, piše Patria.


Istina je da je nakon što je zaključio bolovanje dr. Dizdarević više puta pogledao pacijenta čije se ime se nalazi na fotokopiji dokumenta nazvanog „neurološko mišljenje“ i to na Pedijatrijskog klinici KCUS, kojeg je na kraju operirao i tako mu spasio život.


Nezakonita kontrola i pogrešni zaključci kontrolora doneseni na osnovu uvida u fotokopiju nekog dokumenta čiju autentičnost niko nije provjeravao činili su dio sinhroniziranog  pokušaja linča i profesionalne degradacije dr. Dizdarevića.


Nedavno su, također, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, i Simurg media kao i Sejad Lučkin prvostepenom presudom krivi za klevetu protiv Kemala Dizdarevića.  


Naime, Kemal Dizdarević je bio zaposlen kao specijalista neurohirurg i subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Zatim je dobio otkaz. 


Nakon spora, Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje koje bi Kemala Dizdarevića trebalo da vrati u KCUS, ali je dobio otkaz po drugi put. 
Izetbegović je tada ustvrdila da je Sud prof. dr. Dizdarevića vratio socijalnom mjerom, a ne zato što je otkaz bio nezakonit. Upravo se na tome zasniva presuda za klevetu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još