riječ nauke

Gordan Lauc o mutaciji koronavirusa: To je zapravo jako dobro jer osobe koje razviju imunitet...

Hronika04.07.20, 10:29h

Gordan Lauc o mutaciji koronavirusa: To je zapravo jako dobro jer osobe koje razviju imunitet...
Kaže da prve objavljene analize pokazuju da ova nova varijanta proizvodi veću količinu virusnih čestica, te da se zbog toga izgleda brže i uspiješnije širi, no da ne uzrokuje teže oboljenje

 

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao je rezultate istraživanja objavljenog u četvrtak u časopisu Cell, koje pokazuje da se genetska inačica novog koronavirusa, koji izaziva Covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini.

 

Gordan Lauc je za portal HRT-a rekao kako su mutacije virusa nešto što se stalno događa.


"To nije ništa neočekivano. Ovaj primjer promjene aminokiseline na položaju 614 spike glikoproteina je tipičan primjer kako se u nekom trenutku pojavi nova varijanta koja se “natječe” sa starom varijantom. Dok je D614G varijanta bila iznimno rijetka u početku epidemije, sada je na nekim, no ne i svim mjestima u svijetu postala dominantna", ističe Lauc.

 

Kaže da prve objavljene analize pokazuju da ova nova varijanta proizvodi veću količinu virusnih čestica, te da se zbog toga izgleda brže i uspiješnije širi, no da ne uzrokuje teže oboljenje.

 

"Općenito je za očekivati da će one varijante koje se brže i bezbolnije šire s vremenom postati dominantne. To je zapravo jako dobro, jer osobe koje razviju imunitet na tu blažu varijantu postaju otporne ili barem otpornije i na onu težu, tako da su barem u određenoj mjeri zaštićeni ako dođu u kontakt s bilo kojim sojem tog virusa", rekao je hrvatski znanstvenik Gordan Lauc.

 

Ostatak teksta pronađite ovdje

 

(HRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!