na platnima je radio posljednih dvadeset godina

U utorak u Potočarima predstavljanje slikarskog opusa 'Exodus' Safeta Zeca

Hronika03.07.20, 19:23h

U utorak u Potočarima predstavljanje slikarskog opusa 'Exodus' Safeta Zeca
Opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela - “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”, a iz Italije je, uz podršku Grada Sarajeva, dopremljen u Potočare

 

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, 7. jula u Potočarima će predstaviti “Exodus”, slikarski opus jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, Safeta Zeca.

 

Opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela -  “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”, a iz Italije je, uz podršku Grada Sarajeva, dopremljen u Potočare.

 

Na ovim platnima autor je radio posljednjih 20 godina, inspirisan pijetetom prema ljudskim tragedijama - tragedijom Srebrenice, tragičnom ljubavnom sagom sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, i  temi odlaska i bježanja, sa fokusom na djeci kao posebnim žrtvama, u kojoj triptih “Dijete” inspirisan poznatom pričom nastradalog dječaka Alana aludira na savremenu tragediju migranata.

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je danas na pres-konferenciji da je "naša obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama  da  tragediju u Srebrenici trajno ugradimo u kolektivnu memoriju, da pamtimo, podsjećamo, opominjemo".

 

- Ali i da ukažemo kako je važno i koliko je moguće svakodnevno graditi i promovisati mir, međusobno uvažavanje i otvoreni dijalog, koji nam je danas više nego ikad potreban - istakao je gradonačelnik Sarajeva.

 

Naglasio je da međusobna saradnja Grada Sarajeva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari doprinosi procesu tranzicione pravde u BiH i regiji, borbi protiv negiranja počinjenih i pravosnažnim presudama utvrđenih ratnih zločina i sprečavanju revizionizma.

 

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić izjavio je da je bilo izuzetno važno početi okupljati velika imena bosanskohercegovačke umjetnosti oko Memorijalnog centra.

 

- Pored presuda i istraživanja genocida, umjetnost je naš najsnažniji saveznik na putu širenja istine o Srebrenici. Zbog toga smo odlučili da umjesto puta na kojem je tematika genocida prijetila da postane pitanje od skromnog lokalnog značaja, izaberemo put gdje Srebrenica nosi trajnu i globalno relevantnu poruku. Naš akademski slikar Safet Zec je svojim radom pokazao da upravo razumije tu stranu ove naše priče i veliko nam je zadovoljstvo što su njegova djela danas ovdje - poručio je Suljagić.

 

Podsjećajući da je i sam kao tek rođena beba bio u majčinim rukama u zbjegu 1943., maestro Safet Zec je objasnio svoju kontinuiranu fascinaciju "slikom majke ili njenom rukom koja steže i uza se privija krpeni zamotuljak, to živo ili neživo biće,  kao mjestom svog stalnog slikarskog zanimanja".

 

- Razumljivo, sve ovo će potpuno određivati, utemeljiti u meni sve strahove, svu ekstremnu osjetljivost, sentiment, ljubav, stalni pokušaj bijega negdje. Nekamo od svega, mene ovakvoga, naravno ne shvatajući, da je sve to u meni i da bijega nema - izjavio je Zec, govoreći o najličnijim motivima i osjećajima koji su utjecali na njega u stvaranju ovog opusa.

 

Kao motiv i inspiraciju za cijeli opus "Exodus" Zec je postavio  pitanje može li se od duboke ljudske i umjetničke potrebe, od vještine i majstorstva i snage slikarskog jezika, sačiniti "lice jedne tragedije" koje će pomoći da se nikada više ne ponovi besmisao i dubina boli ove ljudske patnje.  

 

Na pres-konferenciji, BH Pošta predstavila je i poštansku marku sa motivom djela “Zagrljaji/Embraces“ maestra Safeta Zeca koja će biti puštena u promet na dan otvaranja izložbe.

 

Opus "Exodus" zvanično će biti predstavljen u utorak, 7. jula, s početkom u 17.00 sati u bivšoj Fabrici akumulatora, a postavka će trajati tri mjeseca.

 

Federalna novinska agencija (FENA) je medijski pokrovitelj izložbe. Direktor Agencije, Elmir Huremović kaže kako je čast biti dio ovog projekta.

 

-Smatramo da sjećanje na genocid u Srebrenici mora biti naša trajna misija i da je obaveza svakog javnog i odgovornog medija podržavati sve aktivnosti u tom pravcu - poručio je Huremović. 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!