stanje već mjesecima napeto

Eskalira migrantska kriza u Krajini: 'Nisu ovo nikakve migracije, ovo je klasični organizirani kriminal'

Hronika03.07.20, 18:49h

Eskalira migrantska kriza u Krajini: 'Nisu ovo nikakve migracije, ovo je klasični organizirani kriminal'
- Oni su imali namjeru prijeći ilegalno u Hrvatsku - kazao je Šiljdedić

 

 

 

Lovac iz Kulen-Vakufa jučer je na području ovog mjesta ubio migranta. Kako je ispričao policiji, mislio je da je riječ o divljim svinjama i opalio je iz puške. Kada je shvatio da je pogodio čovjeka, odbacio je pušku i pobjegao - piše Avaz

 

Sedam migranata koji su bili u grupi s ranjenim nosili su ga do pruge. Međutim, nije mu bilo spasa i on je na putu do ambulante preminuo. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, kod njega su na leđima uočene rane od sačme.

 

Znaju puteve


- Oni su imali namjeru prijeći ilegalno u Hrvatsku - kazao je Šiljdedić.  


Mujo Koričić, komesar MUP-a USK, naveo je je situacija u tom kantonu već mjesecima napeta. 

 

- Ovaj posljednji događaj još je jedan ozbiljan alarm da se svi uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu - rekao je Koričić.


Naglasio je da stvari treba nazvati pravim imenom.

 

- Nisu ovo nikakve migracije, ovo je klasični organizirani kriminal. Ja, koji cijeli život živim u Bihaću, ne znam kako se preko Plješevice dolazi u Hrvatsku. Migrant dođe iz Pakistana i zna napamet put do Hrvatske. O čemu se tu radi - dodaje komesar Koričić.  


Još jedan primjer koji pokazuje da se radi o organiziranom prelasku u zemlje Evropske unije jeste i „nestanak“ porodica s djecom, prvobitno smještenih u kampu u bivšem Đačkom domu u Borićima.

 

- Dođu porodice, mi ih smjestimo, dobiju hranu i normalne uvjete za boravak. Oni tu ostaju dva do tri dana jer je lijepo vrijeme. Odjednom, za nekoliko sedmica, samo se jave iz neke od zemalja Evropske unije - kaže za naš list jedan od volontera iz ovog doma.  


Krivična djela


Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, naglašava da migranti iz Sarajeva i ostalih dijelova BiH do USK prođu nekoliko policijskih agencija i da ih niko i ne pita gdje i zašto idu.


- I onda, kada dođu u Bihać ili neki drugi grad u našem kantonu, mi smo dužni brinuti se za njihovo ponašanje, da naši građani budu sigurni. Niko ništa ne radi osim naše policije. Trebali smo dobiti centre na prostoru Republike Srpske, imali smo obećanje EU zvaničnika. I od toga se odustalo - kaže Kljajić i dodaje da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

 

Radončić nam je bio nada


Komesar Koričić je još jednom naglasio da je velika nada za rješenje migrantske krize bio bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.  

 

- Radončić je čovjek koji je u potpunosti razumio situaciju i predlagao je veoma konkretne mjere. Njegovo viđenje situacije bilo je promišljeno i on je nudio dugoročno rješenje. Nevjerovatno mi je da nije imao podršku ljudi koji su morali da ga podrže - rekao je Koričić.  

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još