NAKON ŠTO JE POTPISAN UGOVOR SA BBI BANKOM

Ugostitelji iz Općine Centar optužuju: Nedžad Ajnadžić pravi islamsku džamahiriju!

Hronika03.07.20, 17:11h

Ugostitelji iz Općine Centar optužuju: Nedžad Ajnadžić pravi islamsku džamahiriju!
U međuvremenu je raspisan javni poziv privrednim subjektima, ali je odmah naišao na zgražavenje velikog dijeloga ugostiteljskog sektora
 
 
Objavljeni javni poziv za podršku privrednicima pogođenim pandemijom COVID-a izazvao je ogorčenje u sekoru ugostiteljstva i turizma, jer diskriminira one koje se ne uklapaju u (islamska) pravila poslovanja BBI banke, naročito kada je u pitanju korištenje alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima.
 
 
Nedavno su, uz predstavu za medije, u zgradi Općine Centar u Sarajevu ugovor o poslovnoj saradnji potpisali dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo, čime je, tvrdili su, zvanično uspostavljena nova, izuzetno povoljna finansijska linija za subjekte male privrede registrovanim na području ove lokalne zajednice.
 
 
Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranje po povoljnim uslovima uz potpuno subvencioniranje cjelokupne profitne marže od strane Općine Centar od 3,19%.
 
 
-Potpisivanjem današnjeg sporazuma započinjemo jednu od najznačajnijih mjera podrške privrednicima sa područja općine Centar. Cilj nam je pomoći malim i srednjim preduzećima na teritoriji općine da dobiju povoljna sredstva za svoje poslovanje, kako bi očuvali likvidnost u teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Činimo sve što možemo da mi, kao lokalna zajednica, u saradnji sa partnerima, doprinesemo očuvanju radnih mjesta i da u ovakvim izazovnim vremenima stvorimo uvjete za nova zapošljavanja, prije svega mladih sa područja naše općine, izjavio je Ajnadžić, pozvavši sve privredne subjekte koji budu ispunjavali uslove javnog poziva da se prijave i iskoriste prednosti ove finansijske linije, istakavši izuzetno dobru poslovnu saradnju sa BBI bankom u prethodnom periodu.
 
 Za realizaciju ovog ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu 17,5 miliona KM, dok je Općina Centar na ime subvencioniranja dijela profitne marže za korisnike ove finansijske linije iz svog budžeta za 2020.  obezbijedila 340 hiljada maraka.
 
 
-BBI banka želi biti partner sa lokalnim zajednicama širom BiH. Ovo je najveća subvencija bilo koje općine. Ovo je vrlo konkretna stvar i ozbiljna pomoć privrednicima. Lokalne zajednice, banke i mediji - svi zajedno trebamo nastupati kao jedan tim i biti podrška našoj privredi, jer smo svi afektirani ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, kazao je Bukvić, dodavši kako su ovakvi projekti dobar primjer javno-privatnog partnerstva koji otvaraju nova radna mjesta i jačaju domaću ekonomiju.
 
 
U međuvremenu je raspisan javni poziv privrednim subjektima, ali je odmah naišao na zgražavenje velikog dijeloga ugostiteljskog sektora.
 
 

 

 

 
 
Naime,  u članu 3 javnog poziva, između ostalih uvjeta, navodi se kako ova poticajna sredstava ne mogu biti korištena za sljedeće djelatnosti: primarna poljoprivreda, proizvodnja oružja i vojne opreme, duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, otvaranja kasina i drugih igara na sreću, kao i za druge namjene i djelatnosti koji (vidi sad, op. Redakcije) su internim aktima BBI označene kao nedopuštene.
 
 
U prijevodu, ugostiteljski i turistički objekti koji u svojoj  ponudu imaju alkohol ne mogu se prijaviti na ovaj javni poziv, iako su upravo ove uslužne djelatnosti ponajviše pogođene u ovome vremenu korone.
 
Ovakav javni poziv izazvao je  ogorčenje kod velikog broja vlasnika ugostiteljskih i turističkih poslodovaca na društvenim mrežama. Prenosimo neke od reakcija:
 
- Samo da napomemem da javni poziv Općine Centar ne obuhvata naravno preduzeća i ugostitelje koji prodaju alkohol unatoč tome sto isti plaćaju akcize i uredno plaćaju svoje dadžbine!!! Da se ipak zahvalimo općini na njenom pokušaju pomoći malim i srednjim preduzećima!!! Naravno, kao i sva ostala pomoć i ova je direktno usmjerena podobnima, pa ti ne glasaj.
 
 
- Ima za nargile koje su povlaštene od svega i svačega od strane svih opština jer ne prodaju alkohol. Niti im dolazi inspekcija, niti policija a najveće okupljanje dilera je upravo u nargilama.
 
 
- Dobrodosli u zemlju čiji žitelji kritikuju Miralema Pjanića koji SVOJIM novcem pravi feštu povodom potpisa za Barcelonu, ali i uredno zahvaljuju ministrima i načelnicima koji raspolazu NJIHOVIM novcem i troše ga kako im je ćeif...
 
 
- Konačno džamahirija za sve one kojima nije to davno bilo jasno ili prikriveni su fašisti
- Svaki dan me iznenade kad mislim da ne može gore povuku potez kojim prekucaju. Welcome to Kandahar Kanton.
- Sredstava ne odobrava BBI banka sa svojim pravilima (ujedno i najgora banka u državi)
- Pa dokle ćeš nas više Nedžade držati za budale, čekamo te novembru.
- Općina Centar postala i zvanično islamska, samo to još niko nije javio njenim građanima.
 
 
Sigurno je da će ovaj javni konkurs narednih dana biti u fokusu javnosti,  jer opravdano se postavlja pitanje zašto Općina Centar napravila ovaj ugovor upravo sa BBI bankom, koja u svojim pravilima baštini elemente islamskog bankarstva, a koja diskriminirana brojne privedne subjekte u ovoj općini. 
 
 
Na potezu je načelnik Nedžad Ajnadžić da objasni ovaj svoj potez.
 
centar-sarajevo
 
(DEPO Portal/ak)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još