Safet Zec o saradnji sa gradonačelnikom sarajeva

Veliki umjetnik nahvalio Abdulaha Skaku: 'On je mlad i sposoban čovjek, odmah je rekao - hoćemo Safete, šta treba...'

Kultura03.07.20, 15:02h

Veliki umjetnik nahvalio Abdulaha Skaku: 'On je mlad i sposoban čovjek, odmah je rekao - hoćemo Safete, šta treba...'
Prvi gradonačelnik sa kojim se susreo, a koji je odmah pristao da se radi je Abdulah Skaka - ističe priznati bh. umjetnik Safet Zec

 

  


Ciklus posvećen Srebrenici, opus „Exodus“ je samo dio moga mnogobrojnog rada. Svakako je poseban razlog njegovog nastanka, to je pokušaj mog slikarskog priloga, moralne i ljudske obaveze da svojim jezikom sjećanja prikažem užas koji se desio. U „Exodusu“ se nastavlja moja misao o Bosni, njenoj tragediji, pokušao sam da dam udio internacionalnoj borbi i kazivanju, da doprinesem istini koja je teško spoznatljiva - ističe  poznati bh. slikar Safet Zec.


Inicijativa gradonačelnika Abdulaha Skake dovodi do realizacije da slikarski opus „Exodus“, koji je značajno pomjerio evropske umjetničke granice, dolazi na mjesto o kojem govori, kojemu svjedoči...u halama bivše fabrike akumulatora u okviru Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 7. jula.


- Smatram da umjetničke poruke imaju drugačiji vijek trajanja, bolje govore o tragedijama, imaju sadržaja. One moraju imati ljepotu svoga jezika, načina kazivanja, tako da najbolnije slike provedene kroz filter umjetničkog jezika izgledaju probavnije, ulaze u nas i primamo ih sa manje odbijanja - naglašava Zec.


Prvi gradonačelnik sa kojim se susreo, a koji je odmah pristao da se radi je Abdulah Skaka.


- On je mlad i sposoban čovjek, svjestan značaja slike - slučajno prvi kojem sam rekao da vratimo Umjetnički paviljon, a on je odmah rekao 'hoćemo Safete, šta treba, idemo odma'. Poslije smo realizovali i 'Prvo ulično bijenale grafike'. Zahvaljujući njemu pokrenuo se i ciklus „Zagrljaji“ koji je prezentiran u Historijskom muzeju BiH, a Fondacija Ivanka i Safet Zec je proširena. Ukazao je čast i poštovanje mom radu, na čemu sam mu duboko zahvalan - kaže Zec.


Dodaje da je on samo jedan od mnogih koji pokušava da kaže nešto svojim jezikom.


-I danas gledamo Shakespireove tragedije, čitamo Dostojevskog, gledamo filmove Spielberga i saznajemo šta se to desilo, to nas opominje i uči o onome što je na našu nesreću utkano u naše ljudstvo. Paralelno smo divni, puni znanja, vrlina, čuda pravimo, a onda se nešto prevrati i pojavi se životinjska divlja supstanca“, dodaje.


Umjetnik i promotor univerzalnih vrijednosti koje BiH na najbolji način prikazuju u svijetu, a čije su slike izložene u značajnim evropskim, galerijama i muzejima te u prestižnim kulturnim institucijama svijeta – Safet Zec ipak Sarajevo bira kao svoje glavno odredište.


-Sarajevo je sve ono što me utemeljuje, pogled na svijet, ljudstvo, to je Sarajevo. Neminovno mu se uvijek iznova vraćam. Neizbježan je taj kontakt i dijalog sa Sarajevom. Dugo sam studirao i živio u Beogradu, ali sam svoje najljepše opuse napravio u Sarajevu- naglašava poznati slikar.


Kroz njegova impozantna djela, duboko je urezana emocija, a kako ističe posredstvom umjetnosti kreirao je cikluse na teme koje ga posebno dotiču.


-Umjetnost ne počiva na lokalnom, morate se kretati, otkrivati i spoznavati. Kada sam počinjao kao mladi slikar, otkrio sam umjetnike iz Italije, Engleske, Francuske, čitao sam mnogo, slušao Bacha i Mozarta, ali gdje god išao i tragao uvijek sam se u Sarajevo vraćao - ističe Zec.


Govoreći glavnom gradu BiH, slikar kaže da danas živimo sa posljedicama paradoksa koji nam se nameću. Iako zabrinut situacijom u BiH i kako tvrdi nemoćan da razumije „ljudski budalaluk“, drago mu je što postoje ljudi na pozicijama u državi, a koji rade svoj posao.

 

(FENA/ad)

 

 Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još