Retrospektivni festival predstava eMTeeM-a

Izvođenjem predstave 'Presuda: Tiha likvidacija' večeras počinju 34. Dani teatra mladih

Kultura02.07.20, 09:12h

Izvođenjem predstave 'Presuda: Tiha likvidacija' večeras počinju 34. Dani teatra mladih
Ovogodišnji festival odvija se u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa, ali iako uz smanjen broj gledalaca i poštivanje svih epidemioloških mjera neće izostati predstave

 

 

Na Memorijalnoj sceni 2532 večeras s početkom u 20,00 sati počinju 34. Dani teatra mladih, retrospektivni festival predstava eMTeeM-a. Dani teatra mladih trajat će do 12. jula i u funkciji su procjene prošlosezonskog repertoara, ali i planiranja repertoara za narednu sezonu.

 

Publika ocjenjuje ponuđene predstave, ali se sa njom vode i razgovori iz kojih se izvode zaključci u kojem smjeru treba profilirati repertoar. Ovogodišnji festival odvija se u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa, ali iako uz smanjen broj gledalaca i poštivanje svih epidemioloških mjera neće izostati predstave. Festival se odvija pod motom: Uživajmo u životu i teatru zajedno, jer eMTeeM je dom za sve generacije.

 

Večeras prvog dana na repertoaru je predstava "Presuda: Tiha likvidacija". Bit će to 95-ta izvedba ovog emotivnog svjedočenja životu i o životu.

 

O predstavi nakon izvedbe u Zagrebu Katarina Kolega za online časopis Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku je zapisala: "U predstavi 'Presuda: Tiha likvidacija' Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kojemu prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče (koju pročitajte u razgovoru), poziva gledatelje na igru zvanu 'kopanje po mom životu'. Tko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pritom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pritom spasiti neprijatelja - o svemu tome uči nas Sead Đulić - snažan aktivist i borac za humani svijet u kojem nema podjela, već samo mostova."  

 

Sama predstava igra se pod motom "Jurimo stotu", priopćili su iz eMTeeMa

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!