od 24. do 26. jula u stocu

Festival kulture Slovo Gorčina održat će se i ove godine, 49. put po redu

Kultura01.07.20, 21:49h

Festival kulture Slovo Gorčina održat će se i ove godine, 49. put po redu
Prije početka Festivala, 10. jula, bit će objavljeno deset imena finalista i finalistkinja ovogodišnjeg konkursa za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za prvu neobjavljenu zbirku poezije, na koji je ove godine pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68

 

 

 

Odgovorno i strpljivo smo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, te u ovim izazovnim vremenima za svakoga od nas, potrudili se osmisliti način da održimo dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela - poručuju organizatori 49. Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se od 24. do 26. jula održati u Stocu.


Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji su poezija, muzika, slika, film, filozofija, istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno, te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.


Prije početka samog festivala, 10. jula, bit će objavljeno deset imena finalista i finalistkinja ovogodišnjeg konkursa za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za prvu neobjavljenu zbirku poezije, na koji je ove godine pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68.


Ovogodišnje Slovo Gorčina započinje u petak, 24. jula, obilaskom Stoca, raskršća civilizacija; a nakon toga će uslijediti dodjela nagrade Mak Dizdar najboljem mladom pjesniku/inji, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću.Veče završava koncertom Mustra Orchestra.


U subotu, 25. jula, bit će otvorene izložbe Land in Exile, Armira Mujkića, te What Remains Behind umjetnice Aleksandre Kokotović. Iste večeri, gostima i publici će se predstaviti Buybookovi autori i autorice: Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Igor Borozan, te će biti upriličen koncert benda Embryo i DJ set After Affair.


Ovogodišnji festival kulture Slovo Gorčina završava u nedjelju 26. jula, promocijom knjige Papagaj Sloboda, autora Vernesa Subašića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar i otvorenim mikrofonom, koji će moderirati Alen Idriz.

 

slovo-gorcina-2020

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!