pregledat će se simptomi osoba

Od 1. jula raspušta se pet karantina u RS, zabranjene sportske aktivnosti

Hronika29.06.20, 19:22h

Od 1. jula raspušta se pet karantina u RS, zabranjene sportske aktivnosti
Tu mjeru predložio je Institut za javno zdravstvo

 

U Republici Srpskoj od 1.jula prestaje s radom pet objekata karantinskog tipa u kojima su bili smještene osobe pozitivne na koronavirus, odlučio je danas entitetski Štab za vanredne situacije.

 

Tu mjeru predložio je Institut za javno zdravstvo.

 

Štab je zadužio koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1.jula  obave pregled osoba koje se nalaze u izolaciji i u zavisnosti od medicinskog nalaza higijensko – epidemioloških službi (HES) nadležnih domova zdravlja osobe bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a one sa srednje teškim i teškim simptomima na bolničko liječenje.

 

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna osobe sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koje su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a one sa srednje teškim i teškim simptomima na bolničko liječenje, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

 

Također, HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima, za njih obezbjede izolaciju.

 

Do 6.jula zabranjene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sljedeće sportove, bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon.

 

Štab za vanredne situacije u RS saglasan je, kako se navodi u saopćenju, da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u RS.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!