riječ epidemiologa

Kisić-Tepavčević objasnila: Evo koje maske TREBA nositi, smanjuje se mogućnost zaraze ispod 1 odsto

Hronika29.06.20, 17:07h

Kisić-Tepavčević objasnila: Evo koje maske TREBA nositi, smanjuje se mogućnost zaraze ispod 1 odsto
Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - vjerovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obje nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osjetljiva osoba - vjerovatnoća je manja od jedan odsto

 


Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za sprečavanje prenošenja virusa.

 

- U razgovoru dvije osobe, ukoliko obje nose maske, vjerovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne nose - i do 70 odsto - rekla je doktorka.

 

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - vjerovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obje nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osjetljiva osoba - vjerovatnoća je manja od jedan odsto.

 

- To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih mjeseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije - objasnila je Kisić Tepavčević.

 

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primjenjuju i druge mjere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba.

 

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još