Pod motom 'Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi'

U prisustvu više stotina vjernika održana centralna svečanost 510. Dana Ajvatovice

Hronika28.06.20, 17:19h

U prisustvu više stotina vjernika održana centralna svečanost 510. Dana Ajvatovice
Obraćajući se prisutnim vjernicima muftija travnički Ahmed ef. Adilović je podsjetio kako se pandemija koronavirusa odrazila i na ovogodišnju manifestaciju „Dani Ajvatovice“, što je rezultiralo manjim brojem sadržaja i ograničenim brojem učesnika, jer su se morale ispoštovati važeće mjere

 

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice danas je u prisustvu više stotina vjernika završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije  "510. Dani Ajvatovice", koja se ove godine održava pod motom „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“.

 

-BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji - poručio je izaslanik reisu-l uleme na ovom događaju i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

 

Kazao je da u kontekstu tradicije Bošnjaci nisu mali, nego veliki narod i da baštine tekovine i srednjovjekovne i osmanske i austrougarske Bosne, ali da im je „cilj i sudbina nezavisna, suverena i slobodna BiH“.

 

-Među Bošnjacima po ovom pitanju nikada ne smije biti nikakve rasprave - naglasio je muftija.

 

Ukazao je na značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka, te podsjetio da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.

 

-Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu, Jednome, Jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana - rekao je muftija Dedović.

 

Obraćajući se prisutnim vjernicima muftija travnički Ahmed ef. Adilović je podsjetio kako se pandemija koronavirusa odrazila i na ovogodišnju manifestaciju „Dani Ajvatovice“, što je rezultiralo manjim brojem sadržaja i ograničenim brojem učesnika, jer su se morale ispoštovati važeće mjere.

 

To nije uticalo na kvalitet predstavljenih sadržaja, kazao je muftija Adilović, ističući da se uspjelo organizirati i neke nove, značajne događaje, kao što su okrugli sto "Ajvatovica jučer, danas, sutra" i predstavljanje dokumentarnog filma povodom 30 godina od ponovnog pokretanja Ajvatovice.

 

-Moderni način života doprinosi slabljenju izvornih ljudskih i kulturnih vrijednosti, a rezultat toga su mnoge negativne pojave u društvu i prirodi. Izlaz iz takvog stanja trebamo tražiti prije svega u našoj vjeri i tradiciji, jer nema napretka u društvu bez poštivanja propisa Svemogućeg Stvoritelja i lijepog odnosa prema svim njegovim stvorenjima – kazao je muftija Adilović, pojašnjavajući moto ovogodišnje Ajvatovice "Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi".

 

Dovi i klanjanju podne-namaza na najvećem dovištu muslimana u Evropi prethodio je prigodan kulturno-umjetnički program, prenosi MINA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!