VIDEO/ Hommage Tomislavu Gotovcu

Mlada žena potpuno gola popela se na vrh 'popularne džamije': Pognute glave, gleda u svoja stopala i...

Kultura27.06.20, 11:58h

Mlada žena potpuno gola popela se na vrh 'popularne džamije': Pognute glave, gleda u svoja stopala i...
Na Trgu žrtava fašizma, u samom centru Zagreba, umjetnica Nina Kamenjarin gola se popela na sam vrh Meštrovićeva paviljona

 

Umjetnica Nina Kamenjarin stajala je gola na vrhu doma HDLU u sklopu performansa "Straža na Rajni" kao hommage istoimenom performansu Toma Gotovca iz 1996. godine.

 

Na Trgu žrtava fašizma, u samom centru Zagreba, umjetnica Nina Kamenjarin gola se popela na sam vrh Meštrovićeva paviljona - popularne džamije.

 

Hommage je to performansu Tomislava Gotovca iz 1996., nazvan “Straža na Rajni”, kada je taj doajen hrvatskog performansa gol stajao na kupoli na vrhu zgrade HDLU-a, u stavu kontraposta, licem okrenut prema istoku. No, u svojoj verziji performansa, Kamenjarin stoji pognute glave, gledajući u vlastita stopala, polagano se okrećući oko svoje osi.

 

- Hommage Tomislavu Gotovcu odraz je mojih autorskih i životnih prioriteta i stajališta, a ujedno mi je i velika čast. Čini mi se da za njega znam oduvijek, a konkretni performans na kojega se referiram svojom izvedbom upoznala sam kao mlada studentica. Fizičkim stavom svog tijela propitujem otvorenost naspram zatvorenosti u današnjem trenutku - u njemu je sadržan moj stav prema ovom trenutku, kao što je onda bio Tomov - rekla je za Večernji list umjetnica prije uspona na kupolu.

 

Njen performans dio je projekta “Budućnost političkog performansa” kojim udruga Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a koji provodi u partnerstvu s Institutom Tomislav Gotovac u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook