Otkrivene nove činjenice

Zaokret u aferi 'Respiratori', Tužilaštvo BiH proširilo istragu: Evo ko je još osumnjičen!

Hronika24.06.20, 20:31h

Zaokret u aferi 'Respiratori', Tužilaštvo BiH proširilo istragu: Evo ko je još osumnjičen!
Kada je u pitanju dozvola za promet medicinskom opremom, ona im je odobrena 26. aprila, dan ranije, koja važi do 26. aprila 2025. godine

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavili su jučer pretres Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Banjoj Luci, čiji je direktor Aleksandar Zolak.

 

Avaz saznaje da je oduzeta brojna dokumentacija koja se odnosi na nastavak istrage o nabavci respiratora iz Kine u BiH, a koje je uvezla „Srebrena malina“.

 

Zolak, kako sada stvari stoje, ima status osumnjičenog, čime se istraga širi na više osoba u ovom predmetu. Zolak je, naime, „Srebrenoj malini“ dao dozvolu, a da u tom podnesku uopće nije bio naveden ni registracijski broj firme, piše Avaz.

 

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinskom opremom, ona im je odobrena 26. aprila, dan ranije, koja važi do 26. aprila 2025. godine. Ali, niko ne zna na osnovu kojih referenci.

 

Istraga će, osim Zolaka, kako stvari stoje, a što smo objavili prije nekoliko sedmica, biti proširena na još najmanje tri osobe. Pogotovo što se njihovi iskazi ne podudaraju s materijalnom dokumentacijom.

 

Podsjećamo, službenici SIPA juče su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH izuzeli dokaze u aferi “Respiratori”.

 

– U prostorijama Agencije u Banjaluci su inspektori SIPA koji izuzimaju materijalne dokaze vezane za nabavku respiratora u Federaciji BiH – objasnio je izvor iz istrage.

 

Također, pretreseno je i vozilo koje koristi Aleksandar Zolak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još