Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva potvrdila

Pilav: Iznenađeni smo odlukom Hrvatske! U KS je 51, a u Zagrebu 64 zaraženih na 100.000 stanovnika

Hronika24.06.20, 17:49h

Pilav: Iznenađeni smo odlukom Hrvatske! U KS je 51, a u Zagrebu 64 zaraženih na 100.000 stanovnika
Kazala je i to kako ne trebamo biti zabrinuti zbog povećanog broja oboljelih, ali da itekako trebamo biti odgovorni

 

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je kako su ona i njene kolege iznenađeni odlukom Republike Hrvatske da uvede 14-dnevnu izolaciju za građane Bosne i Hercegovine koji uđu u tu zemlju. Govoreći za N1 istakla je kako broj zaraženih u BiH nije veći od broja zaraženih u regiji.

 

"To je odluka koju nismo očekivali jer kolege epidemiolozi ističu da je virus u cirkulaciji i ne poznaje granice. Imali smo i mi importovane slučajeve iz Hrvatske i Srbije i dosta uvoza iz dijaspore. Virus cirkulira i manje potentatn. Ali odluku Hrvatske nismo očekivali u jeku sezone", kazala je Pilav.

 

Istakla je kako kontrola nad virusom nije izgubljena i da redovno prate situaciju.

 

"U Kantonu Sarajevo bilježimo 51 zaraženih na 100.000 dok je u Zagrebu 64 na 100.000. Svi imamo iste mjere u regiji, ali pravo svake države je da donese svoje odluke", kazala je Pilav.

 

Kazala je i to kako su začuđeni smanjenom odgovornošću građana prema svom zdravlju i zdravlju svojih porodica.

 

"Tražimo metod kako da najbolje objasnimo i prenesmo stanovništvu da se pridržavaju mjera. Svi oni koji imaju temperaturu i osjećaju malaksalost, ne trebaju ići na posao i trebaju se javiti ljekaru. Trebamo držati distancu, mi nikako da se odviknemo od toga da se grlimo i ljubimo", kazala je Pilav.

 

Komentirajući zastoj sa rezultatima testiranja na Covid-19, Pilav je kazala kako su imali manji problem sa serverom zbog čega je unos bio malo usporen, ali da se radi kontinuirano na poboljšanju sistema i da svi ljekari imaju pristup tim podacima u svakom trenutku.

 

Na pitanje da li ima podatak o tome da su se uzorci testiranih osoba gubili, kazala je kako nema takvu informaciju kada su u pitanju testiranja građana u Covid ambulantama i drive-in mjestima.

 

Govoreći o odluci Njemačke i Slovenije da ne prihvataju rezultate testova koji se rade u BiH, kazala je da su bili iznenađeni tom odlukom jer laboratorija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ima akreditaciju koja je provjerena u martu ove godine. U razgovoru sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizaicje došli su do informacije da je možda riječ o administrativnom nerazumijevanju.

 

Kazala je i to kako ne trebamo biti zabrinuti zbog povećanog broja oboljelih, ali da itekako trebamo biti odgovorni.

 

"Za očekivati je da virus u jesenjem periodu ponovo bude potentiji, ali vidjet ćemo. Na nama je da se spremimo za taj period gdje će sezonska gripa biti, a kako će reagovati u kontaktu s korona virusom vidjet ćemo", kazala je Pilav.

 

Od svih slučajeva koji su u KS hospitalizirani niti jedan nije s teškom kliničkom slikom niti su na respiratorima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još