Ustavni sud BiH

Prof. Semra Čavaljuga ne može biti dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Hronika24.06.20, 09:37h

Prof. Semra Čavaljuga ne može biti dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Rektor Škrijelj više od dvije godine je na udaru rukovodstva Medicinskog fakulteta s kojeg su čak u nekoliko navrata najavljivali smjenu rektora

 

Ustavni sud BiH na jučerašnjoj sjednici odbio je apelaciju Medicinskog fakulteta u Sarajevu i dekanese Semre Čavaljuga protiv odluke rektora Rifata Škrijelja iz aprila 2020. godine kojom je poništio njen izbor za dekanesu.

 

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta oglušilo se o odluku o suspenziji rektora Škrijelja dekanese Čavaljuga te su je i pored toga izabrali za dekanesu. Rektor Škrijelj nije želio potpisati njeno imenovanje, a krajem prošle godine dao joj je privremeno rješenje kako bi mogla potpisati diplome da se ne bi ušlo u pravni haos sa diplomama.

 

Nakon ove odluke Ustavnog suda BiH Medicinski fakultet treba pristupiti proceduri izbora novog dekana.

 

Rektor Škrijelj više od dvije godine je na udaru rukovodstva Medicinskog fakulteta s kojeg su čak u nekoliko navrata najavljivali smjenu rektora. Nakon što je započeo proces izbora rektora na mandat 2020.-2024. godina, upravo je Medicinski fakultet, Elektrotehnički i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović zatražili inspekcijski nadzor da se ispita održavanje elektronske sjednice Senata UNSA-e od 1. juna.

 

Škrijelj je zbog učestalih inspekcijskih nadzora odlučio podnijeti i krivičnu prijavu protiv inspektorice Amre Čomor.

 

Inače, Medicinski fakultet još uvijek nije postupio prema sudskoj presudi u slučaju profesora Ismeta Gavrankapetanovića niti ga je vratilo u nastavni proces. Isti slučaj je i sa Mirzom Bišćevićem.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još