Čine nemjerljivu ekološku štetu

Klub SDA traži zabranu izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH

Biznis Klub23.06.20, 12:34h

Klub SDA traži zabranu izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH
Primjeri pokazuju da njihova izgradnja znači i potpuno uništenje prirodnog oblika i funkcije rijeka te flore i faune riječnog ekosistema

 

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH predlaže usvajanje zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

U obrazloženju prijedloga koji potpisuje predsjednik Kluba Osman Ćatić navodi se kako se u posljednje vrijeme mnogo radi i priča o izgradnji malih hidroelektrana, mHE. One su obično vezane za male vodotoke, rječice i potoke.
 

U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno preko stotinu malih hidroelektrana, a veliki broj njih je, preko 300, u raznim fazama planiranja, pripreme i izgradnje što znači da u Bosni Hercegovini neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male hidroelektrane.

 

Primjeri pokazuju da njihova izgradnja znači i potpuno uništenje prirodnog oblika i funkcije rijeka te flore i faune riječnog ekosistema. Male hidroelektrane predstavljaju postrojenja koja proizvode izuzetno male količine električne energije, istovremeno čineći nemjerljivu ekološku štetu.

 

Izgradnju ovih mHE prati i devastacija obala, korita rijeka jer su cjevovodi koji povezuju vodozahvat i turbinu često dugi i po nekoliko kilometrara.

 

Zakonom o vodama nadzor nad ovim malim hidroelektranama je uglavnom na kantonalnom nivou zbog kapaciteta koji je ispod 5 MW. Samo izuzetno, ako su dvije hidroelektrane u nizu u dužini 2 km a zbir njihove jakosti prelazi 5 MW nadležnost je Federalne vodne inspekcije i u slučaju da se hidroelektrane nalaze u vodotoku I kategorije. Koncesije na vodu su takođe u nadležnosti kantonalne vlasti.

 

S aspekta voda najveći problem kod ovih objekata je poštivanje prihvatljivog protoka koji je propisan u Pravilniku o načinu određivanja ekološki prihvatljivog protoka. U ljetnim, sušnim mjesecima kada se znatno smanje protoci voda često dolazi do narušavanja ekološki prihvatljivog protoka i negativnog djelovanja na ekosistem u ovim malim vodotocima. U ovom slučaju bi vlasnici mHE trebali da smanje proizvodnju električne energije ili je čak potpuno zaustave što im je propisano vodnim aktom, ali često se to ignoriše i u tom slučaju nadležna vodna inspekcija treba da reaguje.

 

- S obzirom na sve navedeno predlažemo usvajanje zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine - navodi Klub zastupnika SDA.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još