apsurd do apsurda dok traje pandemija

Teško disanje i dahtanje širi virus dalje: Seksanje odsad ima nova pravila, nećete vjerovati koja!

DEPO PLUS23.06.20, 10:18h

Teško disanje i dahtanje širi virus dalje: Seksanje odsad ima nova pravila, nećete vjerovati koja!
Dodaje i da su izradi proširenih smjernica pristupili zato što građani postavljaju pitanja. Stručnjaci su kod ažuriranja smernica bili inspirirani pamfletom iz 1983. godine, napisanim za vrijeme početka krize oko AIDS-a

 

Stručnjaci službe javnog zdravlja ažurirali su svoje preporuke za siguran seks u skladu sa pravilima u doba globalne pandemije. Seks je sada, kažu, najsigurniji sa partnerom sa kojim živite u domaćinstvu, dok se onima koji tek počinju da izlaze na sastanke savjetuje da pokušaju svesti bliske kontakte na minimum. Ne preporučuje se ljubljenje, a tokom seksa sa osobom koju ste tek upoznali svakako treba da nosite masku.

 

Teško disanje i dahtanje tokom seksa mogu proširiti virus dalje, upozorava se u smjernicama. Nove smjernice obeshrabruju grupni seks, ali ipak pružaju savjete onima koji se odluče da pronađu partnera u većoj grupi.

 

"Izaberite veće, otvorenije i ventilisane prostore. Naše zdravstvene smjernice vrlo su realne, svjesni smo da apstinencija tokom pandemije ne može uspjeti", kaže dr Demetre Daskalakis, zamjenik povjerenika za kontrolu bolesti pri Ministarstvu zdravlja i mentalne higijene Njujorka.

 

Dodaje i da su izradi proširenih smjernica pristupili zato što građani postavljaju pitanja. Stručnjaci su kod ažuriranja smernica bili inspirirani pamfletom iz 1983. godine, napisanim za vrijeme početka krize oko AIDS-a.

 

Ako se ne osjećate dobro, odnosno ako vi ili vaš partner imate simptome koji upućuju na virus korona, preskočite ljubljenje ili seks. To se pogotovo odnosi na ljude koji žive s osobom koja ima bolest pluća, umjerenu do tešku astmu, srčane bolesti, dijabetes, bubrežne bolesti, bolesti jetre, rak ili oslabljeni imunološki sistem.

 

Higijena prije i nakon seksa važnije je nego ikad prije. Dobro perite ruke i seksi igračke koje koristite, vodom i sapunom. I u vrijeme virusa korona treba da vodite računa o zaštiti od polno prenosivih bolesti. Dakle, koristite kondom. On može biti koristan i u zaštiti od neželjene trudnoće, u protivnom pobrinite se da postoji odgovarajuća zaštita.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još