SLUČAJ 'BOSNA' VRAĆA SE U CENTAR PAŽNJE

Čudne koincidencije: Kako je inspektor FUP-a koji je radio na slučaju Amira Zukića zaposlen u Elektroprivredi BiH?!

Front22.06.20, 21:48h

Čudne koincidencije: Kako je inspektor FUP-a koji je radio na slučaju Amira Zukića zaposlen u Elektroprivredi BiH?!
Hapšenje i istragu protiv Amira Zukića od početka prate čudne okolnosti

 

 


Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA, i istraga slučaju “Bosna” u kojem je on jedan od optuženih, vratili su se u centar pažnje.


Razlog tome jeste odluka državnog sekretara SAD Mikea Pompea da Zukića stavi na “crnu listu” čime mu je zabranjen ulazak u SAD, ali i zamrznuta imovina, ukoliko je ima u ovoj državi. Zukić se u društvu nepoželjnih našao zbog umješanosti u korupciju, piše Raport.


Odmah iza toga, Zukić se nakon dugo vremena oglasio u javnosti.


Šta znači “nastavak pritisaka domaćih faktora”


- Zatečen sam ovom odlukom. Podnio sam ostavke na sve pozicije u SDA prije dvije godine da bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost na sudu. Presumpcija nevinosti je osnov u svim demokratskim zemljama. Informacije koje su dostavljene administraciji SAD da donesu ovakvu odluku je nastavak pritisaka domaćih faktora. Pozivam administraciju SAD da se uključi aktivno i u moj predmet, tako i u ostale, i da utvrde stepen krivnje ili nevinosti. Bez obzira na odluku SAD, podržavam rad američke administracije i doprinose koji su oni dali u Bosni i Hercegovini - rekao je Zukić tad kratko za Raport.


Šta je Zukić podrazumijevao pod “nastavkom pritisaka domaćih faktora” nije do kraja jasno.


Optužnica u predmetu “Bosna” tereti Amira Zukića i Safeta Bibića da su tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić.


Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su bile spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga bi Amir Zukić, koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, bivšeg direktora Elektroprivrede BiH, realizovao nezakonita zapošljavanja u ovom preduzeću.


Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, tad obojica potredsjednici SDA, terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.


Optužnica koja ih tereti da su počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja, je potvrđena 13. marta.


Međutim, hapšenje i istragu protiv Zukića od početka prate čudne okolnosti.


Već na početku su krenule špekulacije da se radi o stranačkoj osveti Zukiću i da bi on mogao propjevati. Nakon toga uslijedile su i mafijaške poruke. Od mrtvog konja i psa, do odvrnutih točkova na porodičnom automobilu.


Nelogičnosti se nastavljaju...


Čudne koincidencije i zaposlenja 


Raport je u posjedu dokumenata koji pokazuju da su ljudi povezani s istragom protiv njega vrlo brzo dobili poslove u “Elektroprivredi BiH”, preduzeću gdje je Zukić, prema optužnici, posredovao uhljebljenjima za novac, o čemu više možete saznati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još