Ispunio građansko pravo

Dodik glasao u Banjoj Luci: Srbija je najvažnija zemlja balkanskog poluostrva

Front21.06.20, 16:36h

Dodik glasao u Banjoj Luci: Srbija je najvažnija zemlja balkanskog poluostrva
Kazao je i da je jaka Srbija “garant postojanja i opstanka Republike Srpske”

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska i Srbija u skladu s Dejtonskim sporazumom imaju pravo na specijalne veze.

 

Te veze, kaže, treba da budu još “specijalnije u smislu sadržaja, što niko ne spori”. 

 

Dodik je naveo da je Srbija "značajan garant stabilnosti u regionu". 

 

- Srbija je najvažnija zemlja balkanskog poluostrva i zemlja koja generiše i proizvodi mir na ovom prostoru i to je nešto što opredjeljuje sve nas u tom pogledu – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, nakon što je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci glasao za parlamentrane izbore u toj zemlji.  

 

Kazao je i da je jaka Srbija “garant postojanja i opstanka Republike Srpske”. 

 

- Mnoga pitanja smo riješili, ostala su druga da rješavamo, kao što je veća usklađenost obrazovnih programa. Zalagat ćemo se da nastavni programi u školama u Srbiji i RS budu isti i u tom pogledu da se izučava ista nacionalna istorija, srpski jezik i ćirilično pismo i na tim vrijednostima smo okupljeni – ustvrdio je on.

 

Dodik, koji ima srbijansko državljanstvo, izrazio je nadu da će Srbija dobiti stabilnu vlast koja će, kaže, omogućiti nacionalno i državno okupljanje kada je riječ o rješavanju ozbiljnih pitanja, kao što je Kosovo i Metohija i obezbjeđivanje nastavka njenog razvoja i jačanja na ekonomskom i svakom drugom planu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još