'Četvrtak je bio najgori dan'

Direktor WHO izdao upozorenje: 'Svijet je ušao u novu i opasnu fazu pandemije koronavirusa'

Hronika20.06.20, 18:48h

Direktor WHO izdao upozorenje: 'Svijet je ušao u novu i opasnu fazu pandemije koronavirusa'
Kako piše NYTimes, 81 zemlja ima veliki skok novozaraženih, dok svega 36 zemalja na svijetu bilježi pad oboljelih

 

Svijet je ušao u "novu i opasnu fazu" pandemije korona virusa, saopštio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak.

 

Broj slučajeva zaraženih raste u cijelom svijetu - Amerika je u velikom problemu, posebno države koje su prije par nedjelja olakšale mjere karantina. Isto je i u Brazilu, a Peking i Seul takođe su nedavno imali oštri skok oboljelih. Kako piše NYTimes, 81 zemlja ima veliki skok novozaraženih, dok svega 36 zemalja na svijetu bilježi pad oboljelih.

 

John Hopkins Univerzitet bilježi da je koronavirus do sada širom svijeta zarazio preko 8,5 miliona ljudi, a odgovoran je za smrt preko 463.000 ljudi.

 

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na konferenciji za štampu održanoj u petak u Ženevi rekao da je u četvrtak bio "najgori dan" u svijetu što se tiče broja zaraženih. Najveći dio te brojke potiče iz Amerike, Azije i sa Bliskog Istoka.

 

- Ljudima je, razumljivo, dosta karantina. Države žure da se otvore i oporave ekonomiju, ali virus se i dalje brzo širi. I dalje je smrtonosan - upozorio je on.

 

Zamolio je da se i dalje svi pridržavaju osnovnih pravila.

 

- Nastavite da se distancirate. Ostanite kod kuće ako vam nije dobro. Kada kašljete i kijate pokrijte lice. Nosite masku. Perite ruke - apelovao je on.

 

-Svijet je ušao u novu i opasnu fazu epidemije. Pronalazak vakcine biće naporan put - poručio je on.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još