Među oboljelima (zasad) nema mališana

Zatvoren vrtić u bh. gradiću, sedmoro uposlenika zaraženo koronavirusom

Hronika19.06.20, 07:57h

Zatvoren vrtić u bh. gradiću, sedmoro uposlenika zaraženo koronavirusom
U trenutku izbijanja zaraze u vrtiću se nalazilo oko 80 djece od ukupno 180 vaspitanika koji su upisani u ovoj godini

 

Sedam radnika srbačkog vrtića "Naša radost" pozitivno je na virus korona, zbog čega je ova predškolska ustanova zatvorena treći put u ovoj godini, saopšteno je danas na sjednici lokalnog Štaba za vanredne situacije.

 

Zaraženi su, kako saznaje Glas Srpske, direktorica i nekoliko vaspitača, dok među oboljelima nema mališana iz te ustanove koji su do daljeg pušteni kućama.

 

U trenutku izbijanja zaraze u vrtiću se nalazilo oko 80 djece od ukupno 180 vaspitanika koji su upisani u ovoj godini.

 

Potvrda o broju novozaraženih stigla je srbačkom Domu zdravlja od Instituta za javno zdravstvo RS, a oboljeli radnici smješteni su u karantin na Odjeljenju pulmologije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci.

 

Direktor srbačkog Doma zdravlja Mirko Stojić rekao je da je jedan broj radnika bez simptoma, dok ostali imaju blaže simptome poput kašlja ili grlobolje, zbog kojih su se javili svojim porodičnim ljekarima.

 

"Nakon testiranja utvrđeno je da su radnici zaraženi virusom korona, a zatim su odmah testirani i radnici sa kojima su bili u direktnom kontaktu i svi su bili pozitivni.  Ne znamo još kako je došlo do zaraze, odnosno ko je nulti pacijent koji je unio virus u vrtić. Narednih dana testiraćemo preostale radnike, kao i najbliže članove njihovih porodica i druge kontakte. Djecu nećemo testirati jer nemamo toliko testova na raspolaganju, osim u slučaju pojave simptoma", rekao je Stojić.

 

Kako saznaje Glas Srpske, juče s su izdata 43 rješenja o kućnoj izolaciji za lica koja su bila u direktnom kontaktu sa oboljelima.

 

Zbog novonastalog stanja Štab za vanredne situacije opštine Srbac donio je odluku da se oštrije krene u kontrolu poštovanja zaštitnih mjera.

 

"Evidentno je da su se građani opustili i da sve slabije nose maske i poštuju propisano rastojanje. Zato će inspekcijske službe i komunalna policija, uz asistenciju službenika policijske stanice, obići sve ugostiteljske, trgovinske i druge objekte, kao i privredne kolektive kako bi provjerili da li se poštuju zaštitne mjere. Ako radnici na prvom mjestu ne nose maske, onda samim tim neće ni građani", rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

 

Dodao je da je upućena ekipa Doma zdravlja koja je dezinfikovala vrtić, a u naredna dva dana će biti dezinfikovana i druga javna preduzeća i ustanove, ulice, trgovi i javne površine.

 

Srbački vrtić je prvi put prestao sa radom u martu ove godine nakon izbijanja pandemije, a relaksiranjem mjera ponovo je počeo sa radom polovinom maja. Nakon svega nekoliko dana ponovo je stavio ključ u bravu jer je jedna od radnica navodno bila pozitivna na virus korona. Međutim, nakon četiri dana vrtić je nastavio sa radom jer se ispostavilo da je radnica bila negativna na dva ponovljena testiranja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!