Potpredsjednik SDA o ostavci ministra sigurnosti BiH

Zvidić: Radončić je spasio obraz Vijeća ministara, žao mi je što je dao ostavku

Front18.06.20, 18:45h

Zvidić: Radončić je spasio obraz Vijeća ministara, žao mi je što je dao ostavku
Pitanja Mostara nije pitanje samo Grada Mostara već je pitanje čitave BiH. Pravilno uređen Mostar, kvalitetno održani izbori i razvoj, znače napredak za BiH, rekao je Zvizdić

 

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Denis Zvizdić kazao je kako misli kako su dogovorom SDA i HDZ-a BiH najviše dobili građani Mostara, koji nakon više od decenije imaju pravo da izaberu svoju vlast i budu birani.

 

Govoreći za Dan uživo kazao je kako je on građanima Mostara vratio demokratsko pravo da biraju i budu birani, iako je mišljenja da bi bilo bolje da je ranije napravljena šira politička platforma među strankama koje se zalažu za Mostar.

 

"Nisam pristalica gledanja po sistemu crno-bijelo, da li je neko više dobio nadmudren ili ne. Mislim da su najviše dobili građani Mostara koji mogu očuvati jedinstveni Mostar i izabrati svoju vlast. Statutom postoji jedna gradska administracija, jedno gradsko vijeće, ugrađeni su brojni zaštitni mehanizmi. Da li će tako biti za 5-10 godina - ne znam, voli bih da ne postoje i da svi vjeruju jedni drugima, ali bitno je da se najvažnije odluke odnose, ima dvojni potpis, itd", rekao je Zvizdić.

 

Govoreći o tome ko je garant ovog sporazuma da će on biti i realiziran, Zvizdić je rekao kako su to "predstavnici međunarodne zajdnice koji su stavili svoj potpis te kako smatra da niti jedan politički subjekat neće imati hrabrosti niti ideje da izigra ovaj sporazum".

 

"Pitanja Mostara nije pitanje samo Grada Mostara već je pitanje čitave BiH. Pravilno uređen Mostar, kvalitetno održani izbori i razvoj, znače napredak za BiH", rekao je Zvizdić.

 

Podsjetio je na izjavu Safeta Oručevića za koju je rekao kako bi "dva Mostara značila tri Bosne" čime je, kazao je Zvizdić, "slikovito objasnio šta bi bilo sa BiH ukoliko se ne uredi to pitanje".

 

"Mostar ima zatomljene svoje potencijale, a oni su ogromni. Kada dobijemo konačno gradsko vijeće i gradonačelnika, ti potencijali će biti oslobođeni i Mostar će postati ekonomski, kulturni i turistički centar. Uvjeren sam dogovor neće biti izigran jer su produkt dugogodišnjih razgovora i spremnost dvije dominantne političke stranke da postignu dogovor", rekao je Zvizdić.

 

Dodao je kako postoji i funkcija savjetnika koja će najverovatnije biti dodijeljena osobi iz reda srpskog naroda, a da će se sve odlukom donositi dvotrećinskom većinom.

 

Kazao je i to kako je međunarodna zajednica izvršila pozitivan pritisak da do ovog sporazuma dođe, dok je na pitanje da li su stranke ovim pokazale da se građani ne mogu osloniti na njih već da je itekako potrebno prisustvo međunarodne zajednice, rekao je da je to nažalost tako.

 

Komentirajući ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti, kazao je kako mu je žao što je do toga došlo jer je obavljao svoj posao profesionalno i odgovorno.

 

"Radončić je bio najreprezentativnije lice Vijeća ministara BiH, spasio je obraz Vijeća ministara kada je tokom pandemije otišlo u ilegalu i do danas nisu izašli s nekim setom mjera. Žao mi je što je dao ostavku", zaključio je Zvizdić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!