lider ldp-a u nezavidnoj situaciji

Čedomir Jovanović: U ovakvoj Srbiji, koja mi ne prašta, ja sam i balija i peder i ustaša i Šiptar i izdajnik

Front18.06.20, 10:58h

Čedomir Jovanović: U ovakvoj Srbiji, koja mi ne prašta, ja sam i balija i peder i ustaša i Šiptar i izdajnik
- Ti ljudi, koji su bili nahuškani od nekoga ko nema razum da skandiraju takve stvari, za mene su slika društva koje, poslije tri decenije pakla, i može da izgleda samo tako kao što izgleda - kazao je Jovanović

 

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović u ekskluzivnom razgovoru za Faktor govori o predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, svojoj viziji Srbije, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, o Srbiji i Bosni i Hercegovini u NATO Savezu.

 

Republička izborna komisija je prihvatila prijavu izborne liste "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir". Koja su Vaša očekivanja, odnosno na temelju Vaših internih anketa i istraživanja, kakve izborne rezultate očekujete?

 

- Jasno mi je u kakvom trenutku se događaju ovi izbori, kakav je globalni momenat i kakve su okolnosti koje prate samu kampanju. Ovo jeste kampanja bez kampanje i izbori bez izbora. Također, vrlo je teško doći do ljudi, koji danas pokušavaju da sreću pronađu u nekim malim stvarima poslije nekoliko mjeseci uznemirenosti, dok im se političari obraćaju nekakvim rečenicama sa bilborda i spotova. U takvoj atmosferi, sa osjećajem za stvarnost, odlučio sam da vodim kampanju koja je atipična, bez velike pompe i klasičnih stvari. Pokušavam da ljude opomenem i upozorim šta je to što nam slijedi u budućnosti ukoliko i dalje budemo gledali svijet jednim okom dok nas stvarnost uopćene obavezuje. Čak i da prešutim svaki dan do kraja kampanje, više ću reći od svih ostalih 20 lista zajedno. Procentima i brojevima se ne opterećujem, nikada mirniji nisam bio nego ovih dana.

 

Šta će biti Vaše osnovne poruke biračima i koja je Vaša ciljna grupa birača? I kako u Srbiji gledaju na činjenicu da ste nosilac liste Bošnjaka i Crnogoraca u Vojvodini?

 

- Prednost Liberalno-demokratske partije i mene je u tome što ja ne moram da smišljam poruke u letu i pravim bilborde i spotove gdje nemuštim rečenicama objašnjavam zašto neko da glasa za mene. Sve smo rekli u prethodnih 30 godina, pokazali Srbiji put, nismo se krili ili predavali, niti smo ijednog trenutka prestali da budemo ona partija koja je napravljena 5. novembra 2005. godine. Takva istrajnost i odluka da ne odustanemo nosi sa sobom veliku cijenu, a tu cijenu plaćamo u svojim životima svakog dana. Moja odluka i pristajanje da u Vojvodini ponesem listu na kojoj se, kao i na republičkom nivou, nalaze pripadnici najrazličitijih manjinskih grupa, privukla je pažnju javnosti, ali u nekakvom smislu da želim da preko reda uđem u pokrajinsku skupštinu, što mi samo pokazuje koliko su ljudi spremni da odmah sa mnom započnu rat, ne razumijevajući kolike su vrijednosti takve jedne liste. Na nju sam ponosan, kao i na ljude koji su na njoj. Odluka svakog čovjeka da uzme učešće na izborima, u ovakvom momentu, za mene je čin i hrabrosti i odgovornosti. Nema puno takvih i treba ih čuvati. Takva je, između ostalog, i naša lista u Vojvodini.

 

Nedavno ste napadnuti ispred zgrade Skupštine Srbije. Vaše opozicione kolege su Vam upućivale pogrdne riječi, psovali su čak i Kanton Sarajevo koji Vam je dodijelio priznanje. Kako ste doživjeli te njihove poruke od "Čedo, Šiptare", "Čedo, lopove" i spočitavanje, odnosno to što ste proglašeni Počasnim građaninom Kantona Sarajevo da je poniženje?

 

- Vrlo sam svjestan da mi ovakva Srbija mnoge stvari neće oprostiti, a jedna od njih je i to priznanje, koje nikada nisam tražio i zbog njega nešto radio, a bio sam počastvovan onog trenutka kada sam ga dobio. U Srbiji sam ja sve – i peder, i ustaša, i balija, i Šiptar. I, naravno, kad sam sve to, prirodno sam i izdajnik. Ti ljudi, koji su bili nahuškani od nekoga ko nema razum da skandiraju takve stvari, za mene su slika društva koje, poslije tri decenije pakla, i može da izgleda samo tako kao što izgleda. Žao mi je što takve slike dolaze iz srbijanskog parlamenta, i taj dan je bio opomena za sve nas. Nismo sredili svoje društvo, pogriješili smo u mnogim stvarima, ali nismo u tome svi podjednako krivi i odgovorni. U tome je razlika između nas.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!