dogovor koji se čekao

Detaljno: Ovo su stavovi koje su Čović i Izetbegović usuglasili oko Mostara

Front17.06.20, 18:06h

Detaljno: Ovo su stavovi koje su Čović i Izetbegović usuglasili oko Mostara
Prema informacijama iz Mostara, SDA je insistirala da se uvede funkcija dogradonačelnika, ali kako HDZ nije pristao na to, dogovoren je sistem „duplog ključa“ kod usvajanja ključnih odluka

 

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatskl demokratske zajednice (HDZ) danas su u Mostaru usaglasili dogovor u vezi s izborima u gradu na Neretvi, koji uključuje i izmjenu Statuta Grada Mostara, koji je ranije osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.


Ključna tačka sporazuma Izetbegovića i Čovića nesumnjivo je ona koja se odnosi na način donošenja odluka u Gradskom vijeću Mostara - piše Hayat

 

Prema informacijama iz Mostara, SDA je insistirala da se uvede funkcija dogradonačelnika, ali kako HDZ nije pristao na to, dogovoren je sistem „duplog ključa“ kod usvajanja ključnih odluka.

 

Iz toga razloga uvodi se pozicija glavnog savjetnika, koji ne smije pripadati istim konstitutivnim narodima kojima pripadaju gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća.

 

Glavni savjetnik će nadzirati rad odjela i službi Gradske uprave te organizirati i provoditi proces zapošljavanja u Gradskoj upravi.

 

Naime, članom 33. novog Statuta predviđeno je da se ključne odluke Gradskog vijeća moraju usvajati dvotrećinskom većinom, tako da ključne odluke nije moguće usvojiti jednostranim preglasavanjem manjinskog naroda.

 

Kako se, između ostalog, navodi u dokumentu – istovremeno s usvajanjem budžeta, Gradsko vijeće usvaja odluku o izvršenju budžeta grada.

 

”Odlukom o izvršenju budžeta bliže se uređuje pitanje poput usklađivanja i ravnomjernosti trošenja javnih prihoda, prioriteti, način podnošenja izvještaja o izvršenju, te definiranje najmanje dva potpisnika koji će biti ovlašteni za potpisivanje naloga platnih transakcija, kao i druga pitanja od značaja za trošenje budžetskih sredstava i ostvarivanje funkcija grada”, navedeno je u članu 59. usaglašenog Statuta.

 

Statutom je riješeno i pitanje gradskih područja. Prema najavama Mostar će imati šest gradskih područja.

 

“Za svako od njih će biti uspostavljena po jedna komisija Gradskog vijeća, koja će primati inicijative i prijedloge mjesnih zajednica te predstavljati i zastupati njihove zajedničke interese”, jedan je od detalja današnjeg dogovora SDA-HDZ-a.

 

Podsjetimo, sastanak SDA i HDZ počeo je u 17 sati u zgradi Vlade FBiH, a očekuje se da bi trebao biti potpisan usaglašeni Sporazum o Mostaru.

 

Pored njega trebao bi biti potpisan i dokument kojim se obavezuju dvije stranke, SDA i HDZ, da nastavljaju dobre partnerske odnose.

 

Na sastanku u zgradi Vlade Federacije BiH su i američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Satlera.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još