Polovina zaraženih su gosti i radnici noćnih klubova

Nagli skok broja zaraženih nakon što je Japan ukinuo vanredno stanje

Hronika16.06.20, 16:54h

Nagli skok broja zaraženih nakon što je Japan ukinuo vanredno stanje
Broj novih zaraza raste u Tokiju iz sedmice u sedmicu, dok na mlađe od 40 godina otpada više od 60 posto slučajeva

 

Vlada šire regije Tokija saopćila je da je potvrdila u ponedjeljak 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom u japanskoj prijestonici, u najvećem dnevnom povećanju broja zaraženih od početka maja.

 

Tom cifrom je nadmašen broj od 47 zaraženih prethodnog dana, koji uključuje mnoge koji su bili gosti noćnih klubova i sličnih objekata za zabavu, povećavajući strahovanja da bi se Japan mogao suočiti s naglim skokom broja zaraza nakon što je ukinuo vanredno stanje i dopustio je ponovno pokretanje poslovnih aktivnosti.

 

Ukupno 5.592 slučaja zaraze potvrđeno je u Tokiju, najteže pogođenoj od 47 japanskih prefektura.

 

Posljednja brojka najviša je od 5. maja otkako su gradske vlasti Tokija javile o 57 potvrđenih slučajeva.

 

Dvadesetak od današnjih 48 potvrđenih slučajeva iz grupe su testiranih ljudi koja rade objektima za noćnu zabavu, što je nova mjera uvedena u Tokiju, saopćile su gradske vlasti.

 

Broj novih zaraza opao je u Tokiju krajem maja. Oni su, međutim, ponovio skočili nakon što je vanredno stanje ukinuto 25. maja za posljednju grupu prefektura među kojima je i Tokio.

 

Iako je 29 prefektura izvijestilo o nultom broju zaraženih u tri sedmice od punog ukidanja vanrednog stanja, epidemija ne posustaje u prefekturama Tokio i Hokkaido.

 

Broj novih zaraza raste u Tokiju iz sedmice u sedmicu, dok na mlađe od 40 godina otpada više od 60 posto slučajeva.

 

Drugog juna kada je dnevni broj novih slučajeva iznosio 34 osobe, vlada je objavila upozorenje nazvano "tokijska uzbuna" u cilju jačanja javne svjesnosti, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!