BBC objavio/ Ključni iskorak u borbi protiv Covida-19

Senzacija na pomolu: Pronađen prvi lijek za koronavirus, jeftin je i dostupan za široke mase!

Hronika16.06.20, 15:43h

Senzacija na pomolu: Pronađen prvi lijek za koronavirus, jeftin je i dostupan za široke mase!
Za pacijente na respiratorima smanjio je rizik od smrti s 40 na 28 posto. Pacijentima koji trebaju kisik smanjio je rizik od smrti s 25 na 20 posto

 


Jefitn i široko dostupan lijek Deksametazon može pomoći spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, piše BBC.

 

Britanski stručnjaci kažu da je liječenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

 

Spomenuti lijek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kisiku, smrtnost je smanjena za petinu.

 

Zajedno s mnogim drugim postojećim lijekovima, Deksametazon je dio najvećeg svjetskog pokusnog testiranja kako bi se vidjelo koja terapija najbolje liječi Covid-19.

 

Znanstvenici procjenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5000 života da se lijek otpočetka upotrebljavao.

 

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

 

Za pacijente na respiratorima smanjio je rizik od smrti s 40 na 28 posto. Pacijentima koji trebaju kisik smanjio je rizik od smrti s 25 na 20 posto.

 

- Ovo je dosad jedini lijek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje ju značajno. To je veliki pomak, tvrdi voditelj istraživanja prof. Peter Horby.

 

- Postoji jasna, jasna korist od liječenja Deksametazonom. Liječenje traje 10 dana i stoji oko 5 funti po pacijentu. Dakle, u konačnici košta 35 funti da spasite život. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini, kaže prof. Martin Landray koji je također sudjelovao u istraživanju.

 

Preporučuje da bolnice, kada je to potrebno, trebaju odmah početi davati Deksametazon, no ne preporučuje da ljudi sad kupuju u apotekama kako bi ga ponijeli kući.

 

Naime, čini se da Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još