Predsjednik Naroda i pravde otvoreno

Konaković zaprijetio: Vladu KS možemo smijeniti već sutra, imamo ruke

Front16.06.20, 11:13h

Konaković zaprijetio: Vladu KS možemo smijeniti već sutra, imamo ruke
Radončić i Komšić su lagali, ja sam na to posebno osjetljiv. Dok su s nama bili u koaliciji “švalerali” su se sa SDA, kaže Konaković

 

Predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je u intervjuu za PRESS smjenu Vladu Kantona Sarajevo. Poručio je da je osigurana većina koja već sutra može smijeniti vladu SDA, SBB-a i DF-a, ali da će to biti učinjeno tek nakon lokalnih izbora.

 

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nedavno je u intervjuu za RTRS rekla da Vam je bilo malo ono što je SDA davala. Kako odgovarate na optužbe i šta Vam je SDA nudila da ne napuštate stranku? 

 

- Često supruga predsjednika Bakira Izetbegovića govori kako je ne zanima ni Narod i pravda, a ni ja lično, a skoro da nema nastupa u kojem o nama ne govori. Napala me što sam, zamislite, oprao suđe i što sam s trogodišnjom kćerkom i suprugom slagao puzle. SDA mi je nudila da odaberem poziciju, Asim Sarajlić je to u emisiji Pošteno potvrdio javno. Nudili su mi mjesto nosioca liste za Parlamentarnu skupštinu BiH. Ti me ljudi jednostavno nisu upoznali za 15 godina koliko sam u SDA proveo. Nas taj koncept trgovine ne zanima.

 

Kako biste ocijenili rad Vlade Kantona Sarajevo? Postoje li ministri čijim ste radom zadovoljni? Kako komentarišete djelovanje Vlade KS za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa? 

 

- Ne postoji manje vidljiva vlada u BiH. I to što su pokušali, zabrljali su. Usporeni, inertni, blijedi. Prava administracija, nema ni krvi ni mesa. Ovih dana je objavljeno šta su uradili za 100 dana, nikada se tako malo nije uradilo. Shvatamo naravno da je bila pandemija, ali su i mjere vezane za pandemiju, posebno ekonomske, na nivou srednjoškolaca. Baš tanko, rekao je Konaković.

 

Dosta se priča o otkazivanju lokalnih izbora. Kome je u interesu otkazivanje izbora i zbog čega? Je li NiP spreman za izbore i da li ste već odredili kandidate za načelnike?

 

- Kao što ste vidjeli, Izetbegović se hvalio kako sada on ima utjecaj na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, žalio je što u CIK nije uveo i Fahrudina Radončića, a Željka Komšića jeste. Komšić javno govori kako ima člana u CIK-u. Suprotno je to zakonima i moralu. Oni dakle imaju kontrolu i čine sve da izbora ne bude jer su svjesni da će na ovim lokalnim izborima doživjeti krah. Mi smo u procesu odabira kandidata za načelničke pozicije i redamo liste. Mislim da ćemo ići na izbore u 40-ak opština u Federaciji BiH, RS-u i Brčko distriktu BiH.

 

Da li se promijenila matrica djelovanja SDA od momenta kada sta napustili ovu stranku? Ima li ikakvih pozitivnih pomaka u djelovanju KO SDA Sarajevo u odnosu na period kad ste bili dio SDA? 

 

- Promijenila se matrica. Još je gore nego što je bilo. Afera “Asim” je potpuno rasvijetlila koncept upravljanja u SDA. Mislim da nikome više ne treba objašnjavati šta se tamo dešava. Asim je k’o biva sklonjen s pozicije predsjednika Kadrovske komisije SDA, a na to mjesto je postavio bliskog prijatelja. Šef je kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. I dalje vedri i oblači. Sve uz odobravanje predsjednika stranke.

 

Kako komentarišete otvorene izjave SDA o smjeni Duške Jurišić s pozicije direktorice TVSA? Predsjednik KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak u medijima je već najavio ko će biti novi direktor TVSA. S obzirom na to da konkurs za izbor direktora TVSA nije raspisan, a već se zna ime novog direktora, ima li u svemu elemenata krivičnog djela? 

 

- U najavama smjene Duške Jurišić ima elemenata kršenja zakona. Ništa to nije novo. Već viđena matrica. Bahatost te strukture se na svakom koraku primjeti. Oni ipak zaboravljaju da postoje i neki propisi. Evo u slučaju smjene upravljačkih struktura u Veterinarskoj stanici sud je vratio mjerom osiguranja ljude koji su nezakonito smijenjeni.

 

Kakve su šanse za smjenu trenutnog saziva Vlade KS? Biste li ponovo u koaliciju s Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem?

 

- Vladu Kantona Sarajevo možemo smijenjivati već od sutra, imamo ruke. Taj proces bi trajao 2,5 mjeseca minimalno. Ljudima je muka od stalnih zastoja i promjena političkih. Fokusirani smo na lokalne izbore, a Vladu KS mijenjamo odmah nakon što uzmemo opštine, načelnička mjesta i većine u vijećima. Imat ćemo tad vlast po vertikali, funkcionalnu i mnogo bolju od trenutne. Radončić i Komšić su lagali, ja sam na to posebno osjetljiv. Dok su s nama bili u koaliciji “švalerali” su se sa SDA. Kad im je Bakir dao pozicije, srušili su najzdraviji projekat u državi. S takvim ljudima se ne može sklapati nikakav novi dogovor. A ni ne trebaju nam za novu Vladu KS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još