A niko ne priča o zdravlju građana

Nuklearni otpad na granici: Počinje realizacija projekta protiv kojeg se BiH bori, ali uzalud!

Hronika15.06.20, 10:12h

Nuklearni otpad na granici: Počinje realizacija projekta protiv kojeg se BiH bori, ali uzalud!
Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 10 miliona eura

 

Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, gdje će se skladišti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području Republike Hrvatske.

 

Naime, danas bi se, prema pisanju Večernjeg lista, u Fondu za finansiranje razgradnje NEK trebale otvoriti ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 miliona kuna bez PDV-a.

 

Prema Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja RAO, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Republike Hrvatske donijela krajem 2018, Trgovska gora i Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Međutim, tada je još bila postojala mogućnost da se Hrvatska i Slovenija dogovore o gradnji zajedničkog skladišta za NSRAO iz NEK-a, ali do tog dogovora ipak nije došlo. Prema međudržavnom sporazumu, Hrvatska svoj dio iz NSRAO iz Krškog mora preuzeti od 2023.

 

U Fondu s tim konkursom kreću u izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije utjecaja na okoliš. Napominju da će kao podloga za tu dokumentaciju biti provedeno više istražnih radova za utvrđivanje geoloških i ostalih karakteristika terena, te nulta radiološka mjerenja za utvrđivanje postojećeg nivoa radioaktivnosti okoliša.

 

– Za gradnju Centra potrebno je ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu, te nakon toga upotrebnu dozvolu kojoj prethodi potvrda tijela nadležnog za radiološku i nuklearnu sigurnost o mogućnosti početka rada skladišta – kažu u Fondu.

 

Navode i da je početak gradnje Centra planiran za 2023. godinu, a završetak za 2024. Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 10 miliona eura. Skladišta Centra projektiraju se za prihvat oko 3.000 kubnih metara RAO, što je, objašnjavaju u Fondu, polovina ukupne količine pogonskog i dekomisijskog NSRAO iz NEK-a te institucionalni RAO nastao na području Hrvatske, uključujući i radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

 

– Iz NEK-a će u Centar biti dopremljeno nešto manje od 3.000 kubnih metara NSRAO koji će prije skladištenja u Centru biti otpremljen na obradu i kondicioniranje u neki od evropskih centara za obradu radioaktivnog otpada. U Centar će se zaprimati obrađen i kondicioniran u licencirane betonske spremnike – navode u Fondu.

 

A gradnja centra za RAO bilo gdje izaziva buru reakcija u javnosti pa tako i u slučaju Trgovske gore gdje postoji veliki otpor lokalnog stanovništva prema projektu.

 

Odlaganju nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore se protivi i BiH, s obzirom na blizinu granice sa našom zemljom i mogućim negativnim posljedicama po ekosistem i zdravlje građana BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!